Een pad zal oprijzen om ons te ontmoeten

een-pad-zal-oprijzen-om-ons-te-ontmoeten

20-12-21 09:01:00,

Ik las eens een verslag over pesten op het Amerikaanse platteland in het begin van de 20e eeuw. De verteller zei: “Als een slachtoffer niet tegen hen inging, was er geen grens aan hoe ver de pesters zouden gaan.” Hij beschreef hoe ze een ander kind aan de treinrails vastbonden toen er een trein naderde (op het parallelle spoor). De pestkoppen waren niet te bedaren. Elke capitulatie scherpte alleen hun honger naar nieuwe en wredere vernederingen, schrijft Charles Eisenstein.

De psychologie van pestkoppen is goed bekend: compensatie voor een verlies van macht, herbeleving van een trauma met omgekeerde rollen, enzovoort. Maar naast dat alles put het pester-archetype uit een andere bron. Op een onbewust niveau wil de pester dat het slachtoffer ophoudt een slachtoffer te zijn en zich tegen hem verzet. Daarom kalmeert onderwerping een pester niet, maar nodigt alleen maar uit tot verdere kwelling.

Er is een initiërende mogelijkheid in de relatie tussen misbruiker en slachtoffer. In die relatie en misschien daarbuiten, probeert het slachtoffer de wereld te beheersen door zich onderdanig op te stellen. Als ik onderdanig genoeg ben, meelijwekkend genoeg, zal de misbruiker misschien eindelijk toegeven. Andere mensen kunnen tussenbeide komen (het Redder archetype). Er is niets intrinsiek verkeerds aan onderdanigheid of aan wat improvisatietheaterpionier Keith Johnstone een toneelstuk met een lage status noemde. Er zijn inderdaad situaties waarin dat nodig is om te overleven. Maar wanneer de onderdanige houding een gewoonte wordt en het slachtoffer het contact met zijn mogelijkheden en kracht verliest, komt het initiërende potentieel van de situatie naar boven. De pester of misbruiker intensiveert het misbruik totdat het slachtoffer een punt bereikt waarop de situatie zo ondraaglijk is dat hij gewoonte en voorzichtigheid overboord gooit. Hij ontdekt een capaciteit in zichzelf waarvan hij niet wist dat hij die had. Hij wordt iemand nieuw en groter dan hij geweest is. Dat is een vrij goede definitie van een inwijding.

Als dat gebeurt, als het slachtoffer zijn mannetje staat en terugvecht, laat de bullebak hem vaak met rust. Op het niveau van de ziel, is zijn werk gedaan. De inwijding is voltooid. Natuurlijk kan men ook zeggen dat de pester een lafaard is die alleen onderdanige slachtoffers wil. Of men zou kunnen zeggen dat verzet het gewilde psychodrama van dominantie en onderwerping bederft.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: