Filosoof Ad Verbrugge: “We zijn ontzield geraakt en dat roept gewelddadige tegenreacties op” – Café Weltschmerz

filosoof-ad-verbrugge:-“we-zijn-ontzield-geraakt-en-dat-roept-gewelddadige-tegenreacties-op”-–-cafe-weltschmerz

20-12-21 04:08:00,

Het is een paradoxale situatie: juist wanneer een samenleving de meeste behoefte heeft aan vragen die de status quo doen wankelen, komen de twijfels nog maar moeilijk aan de oppervlakte. Filosoof Ad Verbrugge vraagt zich af: “Hebben we de ogen en het hart niet meer om die vragen te stellen omdat we ons vervreemd hebben van het leven?”

“Waar leven we eigenlijk voor?” Volgens filosoof Ad Verbrugge kunnen we die belangrijke vraag tegenwoordig nog maar moeilijk beantwoorden. Dat komt volgens hem omdat we leven in een collectieve waan die ons het zicht belemmert. Dat en meer vertelde hij in tijdens een lezing voor de Sint Nicolaas Academie in de Sint-Agneskerk te Amsterdam.

Droom

De cultuurfilosoof ziet een tijdsgeest van vervreemding. Een samenleving waarbij ooit vanzelfsprekende waarden plotseling verdwijnen, zoals een droom die oplost bij het ontwaken. Het geven van een hand bijvoorbeeld- door de eeuwen heen verankerd in onze maatschappij als symbool van geven en nemen, respect en wederzijdse afhankelijkheid- is van de ene op de andere dag een controversiële handeling geworden. Een die wordt overschaduwt door een waan van angst voor een virus en voor de medemens.

Hyperfocus

Angst voor het COVID-19 virus is wat volgens Verbrugge de overhand heeft gekregen in de maatschappij en de focus is komen te liggen op de bestrijding van het virus. In die hyperfocus sluiten we onze ogen voor vele andere dingen die betekenis geven aan het leven, vindt de filosoof. Daarmee sluit hij aan bij wat onder meer Mattias Desmet beweert. De Vlaamse professor psychologie was regelmatig te gast bij Verbrugges online- gesprekskanaal De Nieuwe Wereld.

“We kunnen virussen sinds de jaren ’70 en ’80 heel goed detecteren en daar richten we ons daarom op,” geeft Verbrugge aan. “We leiden alles terug tot het getal en dat leidt tot de mechanisering van de samenleving.” Het biedt volgens hem slechts een illusie van stuurbaarheid in tijden van ongekende en onvoorspelbare maatschappelijke veranderingen: “We sluiten mensen en jongeren op en kunnen principieel niet uitrekenen wat dat gaat kosten. Want dan hebben we het over waarden, over de betekenis die het heeft voor een mensenleven.”

Hoe kunnen we weer terug naar werkelijk menselijke waarden wanneer de samenleving collectief ontzield is geraakt? Volgens Verbrugge werkt het huidige beleid van “angst en besturingsideologie” die beweging tegen en dat ziet hij als een gevaar.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: