Discriminatie explosieven

discriminatie-explosieven

21-12-21 11: 00: 00,

door Philip Burschmann

“Ik neem aan dat uw vrouw en u gevaccineerd zijn?!” Ik werd verrast door deze suggestieve vraag toen ik mijn dochter ging ophalen van de crèche. Een snel antwoord zou mogelijk zijn geweest: Ja, ik ben gevaccineerd. Mijn vrouw kan helaas niet worden gevaccineerd om medische redenen, zij heeft ook een medisch attest. Dat antwoord heb ik niet gegeven.

Ik moest even denken aan mijn retorische rolmodel Helmut Schmidt, die een provocerende of niet geheel doordachte vraag van de andere kant altijd beantwoordde – misschien alleen om tijd te winnen voor zichzelf om de juiste formulering voor zijn eigen antwoord in zijn hoofd te breien – door eerst de vraag op te nemen en te ontleden. Vaak met de inleidende woorden: “Zo is de vraag niet helemaal juist gesteld.” Dus, op de oude Schmidt-Schnauze manier, antwoordde ik: “Wat is de basis bedoeling van uw vraag?” Terwijl ik mijn antwoord nog had gegeven en mijn blik naar de vloer had neergeslagen, richtte ik mijn blik nu op mijn tegenspeelster – een heel aardige kleuterleidster, trouwens – om van haar een antwoord te krijgen.

De beproefde truc van Schmidt werkte perfect, want de aardige leraar had deze tegenvraag niet verwacht. Haar blik werd meer zoekend in de kamer,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: