Johan Derksen schrijft boek over “karakterloze sporters” die zich niet uitspreken over mensenrechten – Café Weltschmerz

johan-derksen-schrijft-boek-over-“karakterloze-sporters”-die-zich-niet-uitspreken-over-mensenrechten-–-cafe-weltschmerz

21-12-21 10:55:00,

Johan Derksen, drijvende kracht achter het tv-programma Veronica Inside, gaat een boek schrijven over ‘de slappe en karakterloze houding van sportbonden en sporters die naar landen gaan waar de mensenrechten geschonden worden.’ Dat kondigde hij vrijdag 17 december aan in een uitzending van de populaire voetbalshow.

Wilfred Genee, presentator van het voetbalprogramma, bracht het WK voetbal in Qatar afgelopen vrijdag onder de aandacht naar aanleiding van de zaak Abdullah Ibhais. De geboren Jordanier (35) werkte twee jaar als mediamanager voor het organisatiecomité van het WK voetbal dat eind 2022 gespeeld zal worden. Hij is veroordeeld tot drie jaar cel in de Qatarese gevangenis vanwege vermeende omkoping, maar volgens hemzelf is de werkelijke reden anders: hij had in 2019 geweigerd een staking van duizenden gastarbeiders -ze hadden al maanden geen salaris gekregen en leden honger – in het land onder het tapijt te vegen.

Maat vol

Het is niet de eerste keer dat de organisatie van het WK in Qatar onder vuur ligt in de media en ook Derksen heeft zich herhaaldelijk kritisch uitgelaten over de gang van zaken rond mensenrechten in het algemeen en arbeidersrechten in het bijzonder in het land. In februari 2021 kwam The Guardian nog met een conservatieve schatting van 6500 doden sinds de toewijzing van de organisatie van het voetbalevenement aan het schatrijke Arabische land. Veel van de slachtoffers zijn direct of indirect te linken aan de bouw van de voetbalstadions die in rap tempo zijn gebouwd. Dat gebeurde onder zeer hoge temperaturen en onveilige arbeidsomstandigheden. Lonen waren zeer laag of werden niet uitbetaald.

Met het voetbaltoernooi in zicht en aanhoudende berichten over misstanden lijkt de maat nu vol voor de oud hoofdredacteur van het voetbalmagazine Voetbal International: “Het heeft mij ertoe gebracht om samen met Matty Verkamman (schrijver en sportjournalist, red.) een boek te schrijven waarin we de slappe karakterloze houding van sportbonden en sporters aan de kaak stellen wanneer ze naar een land gaan waar de mensenrechten worden geschonden. Dan doen ze net of dat balletje zaligmakend is. En 6500 doden, dat is een formaliteit.”

Twee maten

Derksen roept individuele spelers en het Nederlands elftal niet op om het WK te boycotten maar ziet wel dat zij mogelijkheden om een statement te maken: “Een speler die ergens aan tafel gaat zitten met een microfoon,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: