De verpulverde mensheid

de-verpulverde-mensheid

22-12-21 04: 00: 00,

van Christiaan W.J.M. Alting von Geusau

Hannah Arendt’s baanbrekende werk “The Origins of Totalitarianism” uit het jaar 1948 (noot van de vertaler: de Duitse titel is Elemente und Ursprünge totaler Herrschaft) vormt ontnuchterende lectuur in de wereld die zich in het jaar 2021 voor onze ogen om ons heen ontvouwt. We bevinden ons inderdaad in een impasse van epische proporties, waarbij de essentie van wat het betekent om mens te zijn op het spel staat.

“De totalitaire poging tot wereldwijde verovering en totale overheersing was de destructieve uitweg uit alle impasses. Haar overwinning kan samenvallen met de vernietiging van de mensheid; overal waar zij heeft geheerst, is zij begonnen met de vernietiging van het wezen van de mens.”

– Hannah Arendt, The Origins of Totalitarianism, voor het eerst gepubliceerd 1948 (noot.

– Hannah Arendt, The Origins of Totalitarianism, voor het eerst gepubliceerd

(Noot: uit het voorwoord van de eerste Engelse editie)

Hoewel het moeilijk te betwisten is – althans in het Westen –

” Lees verder

%d bloggers liken dit: