Digitale zelfbeschikking

digitale-zelfbeschikking

22-12-21 01: 00: 00,

“De computer werkt zo snel omdat hij niet nadenkt” (Gabriel Laub).

Reikhalzend naar de smartphone. Voor de meeste mensen is het een ochtendritueel. Of het eerste wat ze doen als ze uit een vliegtuig stappen. Honderden keren per dag activeert ieder van ons zijn smartphone om gesprekken, e-mails, afspraken, chats, foto’s, muziek, documenten of QR-codes te beheren.

Tendinitis, net als nekproblemen of ADHD, is nu een wijdverbreid gevolg van overmatig gebruik van de elektronische alleskunner. We zijn er aan gewend geraakt. De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is een verlengstuk van de fysieke mens geworden. Elon Musk beschouwt de mensheid dus nu al als een soort cyborg. En veel mensen hebben zelfs last van ernstige lichamelijke ontwenningsverschijnselen als ze een tijdje geen toegang hebben tot hun digitale metgezel.

Veel smartphonegebruikers zijn zich bewust van deze feiten. Net zoals rokers weten dat nicotine hun longen beschadigt. Toch geven ze niet op. Omdat de mens een gewoontedier is en zich zeer goed kan aanpassen. Ten laatste sinds de introductie van de iPhone in het jaar 2007 heeft de Homo sapiens er zich dus bij neergelegd een groot deel van zijn kennis en zijn dagelijkse denktaken aan de minicomputer te delegeren. En daarmee doet de zelfbenoemde kroon der schepping zichzelf niet bepaald een plezier,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: