LED-lampen bestaan uit een blauwe lichtgevende diode en een fosfor coating.

led-lampen-bestaan-uit-een-blauwe-lichtgevende-diode-en-een-fosfor-coating.

23-12-21 05:53:00,

Gloeilampen mogen nog wel verkocht worden in Nederland, ze mogen binnen Europa alleen niet meer gemaakt en op de markt gebracht worden door een producent of fabrikant. Na de gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp is het nu de LED-lamp die het energiezuinigst is. De  afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. De LED’s zelf zijn kleine lichtbronnen die door bewegende elektronen via een halfgeleidermateriaal verlicht worden. Er zijn twee soorten LED ‘s: de Low-Powered LED’s en de High-Powered LED’s. De Low-Powered LED’s zijn bedoeld om de aandacht op iets te vestigen en zijn bijv. het knipperende lampje bij een fototoestel of de rode knop van de televisie. Met de High-Powered LED ‘s worden ruimtes verlicht met lampen.

Wat is Solid-State verlichting?
LED verlichting behoort toe aan de licht technologieën die we Solid-State verlichting noemen. Hierbij horen ook OLED’s (Organic Light Emitting Diodes), die ook worden gebruikt voor televisies en smartphones. Waar een led bij een LED-lamp een felle puntbron is, is een OLED één grote vlakkenstraler.

                 

                                                                                        De Oledlamp
Gloeilamp versus LED-lamp
Het principe van de gloeilamp is dat er licht ontstaat door het verhitten van een gloeidraad of filament, de spiraalvormige draad in de lamp. Hoe groter de stroom die erdoor wordt gestuurd, hoe hoger de temperatuur van de draad wordt. Is de temperatuur hoog genoeg, dan zal de draad gaan gloeien. Ongeveer 90% van de energie die daarbij vrij komt is warmte en dus geen licht, wat meteen ook de hoge gebruikskosten van de gloeilampen verklaart.

LED lampen zorgen voor zeer efficiënt licht vanuit de kleine lichtbronnen,  die we LED ’s noemen. Door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal zullen deze kleine lichtbronnen verlicht worden. Het vergelijk met gloeilampen is dat er bij LED-licht maar een heel klein beetje warmte wordt aangemaakt. Dit beetje warmte gaat er aan de achterkant uit,  via het koellichaam van de LED lamp. Op deze manier zal er maar weinig energie verloren gaan en zal de LED-lamp gewoon normaal aanvoelen als je je hand erop zou leggen waar je dit wel laat bij een gloeilamp.

De nadelen van de LED-lamp
Opbouw van een led                     

                                     

1.Behuizing 2. Draadverbinding 3. reflector 4. halfgeleidekristal 5. Aambeeld 6. Ondersteuning  7.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: