‘Prikspijt’ woord van het jaar – Café Weltschmerz

‘prikspijt’-woord-van-het-jaar-–-cafe-weltschmerz

23-12-21 09:25:00,

‘Prikspijt’ is het woord van het jaar volgens Van Dale. De bekende woordenboekenuitgever maakte dat 21 december j.l. bekend. De definitie van prikspijt luidt: ‘spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte’.’

‘Er is in Nederland bijna 49.000 keer gestemd op de Nederlandse kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2021. Met 82,2% van de stemmen is prikspijt de overduidelijke winnaar van deze verkiezing,’ geeft Van Dale aan. Het bedrijf organiseert de verkiezing van het woord van het jaar sinds 2007 (met als winnaar ‘Bokitoproof’).

De verkiezing van het woord van het jaar geeft een signaal over het maatschappelijk debat dat gevoerd wordt in Nederland. Naast prikspijt stonden woorden als ‘vaccinatievoordringer’ en ‘QR-samenleving’ ook in de top tien.

Onrust

De reacties vanuit de samenleving zijn gemengd. Michel van Erp, woordvoerder van belangenvereniging van zorgprofesionals NU ’91: ‘Volgens mij is deze term alleen maar in het leven geroepen om onrust te zaaien.’ Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, regeerde via Twitter: ‘Als je op de IC ligt omdat je géén prik hebt genomen. Dan heb je pas prikspijt.’

Ironisch

Van Erp en De Jonge nemen de verkiezing liever niet serieus maar anderen ondervinden wel degelijk prikspijt. Sophie Randal (30)* uit Utrecht bijvoorbeeld: “Ik wilde absoluut geen vaccin. Ik zag en zie de hele vaccinatiecampagne als iets waar vooral de farmaceutische industrie beter van wordt en walgde van de angst die ons dagelijks werd aangepraat,” schetst ze de aanloop naar haar prik. “Maar op een gegeven moment kwam mijn droombaan voorbij, bij een organisatie die zich inzet voor eerlijke handel. Die kans kon ik niet laten glippen. Ze verwachtten alleen wel dat ik me zou vaccineren. Na veel wikken en wegen heb ik dat dan toch maar gedaan. Het was opportunisme,” geeft Randal aan. “Ik wou ook gewoon weer naar de yogales, feestjes en restaurants.”

Het verdere verloop noemt ze zelf ironisch en tragisch: “Na mijn proeftijd bleek dat ik vanwege de lastige handelsstromen door corona toch niet kon blijven. Twee weken later kreeg ik alsnog corona. En alles is weer dicht.”

Bijwerkingen

Mensen zoals Sophie hebben met verdriet vastgesteld dat de injectie geen eind heeft gemaakt aan vrijheidsbeperkingen en/of hen niet hebben behoed voor een virusinfectie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: