Wie zijn de 12 grootste ‘Desinformatie Superspreaders’ van 2021? – Café Weltschmerz

wie-zijn-de-12-grootste-‘desinformatie-superspreaders’-van-2021?-–-cafe-weltschmerz

23-12-21 05:01:00,

Verzin het maar: van de beste albums en boeken tot meest populaire gerechten van het jaar, alles is terug te vinden in eindejaarslijstjes die traditiegetrouw verschijnen rond de kerstdagen. Maar al gehoord van het Dozijn Desinformatieverspeiders?

Het Center for Countering Digital Hate (CCDH) zet zich naar eigen zeggen in ‘voor een online wereld zonder haat en misinformatie.’ In maart publiceerde ze een lijst van twaalf anti-vaxxers ‘om het publiek te wijzen op de gevaarlijke agenda van invloedrijke anti-vaxxers.’ Zij bereiken via hun websites en mediakanalen wereldwijd vele mensen en zijn volgens het CCDH ‘verantwoordelijk voor 65 % van anti-vaccin content op Twitter en Facebook.’

Het rapport werd in de zomer van dit jaar aangehaald door Jennifer Psaki, perschef van het Witte Huis en kreeg aandacht op diverse mediakanalen, van The New York Times tot CBS.

“There’s about 12 people who are producing 65% of vaccine misinformation on social media platforms.”

After our research was used by the @WhiteHouse @PressSec, we joined @CBS @CBSThisMorning with @GayleKing to explain how social media is a misinformation super spreader 👇 pic.twitter.com/GcKLtLy9y7

— Center for Countering Digital Hate (@CCDHate) July 16, 2021

Het CCDH presenteert zich als een organisatie Voor de Goede Zaak (open kennisuitwisseling en debat vanuit respect) maar volgens Joseph Mercola, de ‘nr. 1 verspreider van misinformatie’, ligt dat anders*: ‘Ik twijfel er niet aan dat het CCDH is opgericht voor politieke karaktermoord,’ stelde Mercola zelf afgelopen augustus. Hij linkt de club aan de Zwitserse miljardair en Arabella.

De werkwijze is dubieus volgens Mercola, die een artikel van Influence Watch aanhaalt: ‘Arabella wordt door Influence Watch omschreven als een adviesbureau dat zich bezighoudt met de strategie, verdediging, investering en management van linkse non-profits en individuen met een groot budget. Het wordt vaak bekritiseerd als een systeem van politieke financiering, waar de identiteit van donoren geheim blijft.’

Het is niet duidelijk hoeveel effect de actie van CCDH uiteindelijk gesorteerd heeft. Partijen zoals Facebook en Twitter zijn aangesproken op hun ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ om het platform van onderstaande personen te beperken. Aan de andere kant: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’, is een veelgehoorde uitspraak.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: