Ontremming van Taal. Filologische notities

24-12-21 12: 38: 00,

Zuletzt aktualisiert am 24. December 2021.

Het debat over verplichte vaccinatie maakt in Duitsland attitudes en denkwijzen los waarvan werd gedacht dat ze al lang geleden overwonnen waren. De ontketening wordt aangewakkerd door een ontremming van de taal die doet denken aan de donkerste tijden.

Enthemmung der Sprache

Magiërs bieden hun geschenken aan het kindje Jezus, Ravenna. Wikipedia. CC BY SA 3.0 GNU FDL

Sinds de val van het naziregime was sociale uitsluiting van mensen op basis van fysieke kenmerken terecht taboe. Om dergelijke uitsluitingen te voorkomen is in de grondwet van de Bondsrepubliek Duitsland in de catalogus van grondrechten het volgende vastgelegd: “Een ieder heeft recht op leven en lichamelijke integriteit. De vrijheid van de persoon is onschendbaar. Alle mensen zijn gelijk voor de wet. Niemand mag worden gediscrimineerd of bevoordeeld op grond van geslacht, afkomst, ras, taal, land van herkomst, geloofsovertuiging, godsdienstige of politieke overtuiging. Niemand mag vanwege zijn handicap worden benadeeld.”

De consequenties die de totalitaire staat trok uit zijn aanspraak op heerschappij over zijn onderdanen waren te verschrikkelijk. Haar aanspraak op controle was absoluut, ze hield zelfs niet op bij het meest intieme: het menselijk lichaam. De degradatie van de mens door de staat moest voor eens en voor altijd een halt worden toegeroepen. Daarom staat in de basiswet: “De menselijke waardigheid is onschendbaar. Het eerbiedigen en beschermen ervan is de plicht van alle staatsautoriteiten .” En: “Het Duitse volk belijdt onschendbare en onvervreemdbare mensenrechten als de basis van elke menselijke gemeenschap.” “Mensenrechten binden wetgeving,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: