2021 – 23 December – De zoektocht naar de nieuwe Isis, de goddelijke Sophia

2021-–-23-december-–-de-zoektocht-naar-de-nieuwe-isis,-de-goddelijke-sophia

25-12-21 12:21:00,

De zoektocht naar de nieuwe Isis, de goddelijke Sophia

Nieuwsbrief over Antroposofie

Beste vrienden,

De mythe van Osiris vertelt hoe Osiris door zijn broer Typhon (Seth of Ahriman) werd gedood en later ook in stukken werd gehakt. Osiris werd in de Nijl gegooid en meegevoerd naar Azië. Zijn vrouw Isis ging op zoek naar de verloren Osiris en vond zijn veertien stukken terug, die zij elk afzonderlijk in de Egyptische grond begroef. Osiris was een zonnewezen en werd door deze transformatie een aards wezen. De Egyptenaar zag de vruchtbaarheid van de aarde van lente tot herfst verbonden met deze tot aarde geworden kracht van Osiris.

In Christus, die zich door het Mysterie van Golgotha met de aarde verenigde, verscheen een macht die gelijkenis vertoonde met de zonnegod Osiris, maar die niettemin veel grotere dingen tot stand bracht. Zoals Osiris verloren ging voor de Egyptenaren, zo kan de Christus niet verloren gaan voor ons. Hij is met ons, alle dagen, tot aan het einde der tijden (Mattheüs 28:20). Maar wat daadwerkelijk voor ons verloren is gegaan, is de wijsheid om de Christus te begrijpen. Deze wijsheid werd vroeger de goddelijke Sophia genoemd. R. Steiner noemt haar in dit verband Isis en bedoelt daarmee hetzelfde. De gnostici noemden haar Pistis-Sophia. Antroposofie wil een gids zijn naar deze Sophia. In die zin noemde R. Steiner haar ook Anthroposophia.

Na wat voor ons verloren is gegaan, geldt vandaag een nieuwe mythe in terugblik op de Egyptische tijd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: