Grenzeloos schermgebruik sloopt onze gezondheid; vooral jongeren lopen risico.

grenzeloos-schermgebruik-sloopt-onze-gezondheid;-vooral-jongeren-lopen-risico.

25-12-21 06:00:00,

Van bijziendheid tot blindheid, de gevolgen van langdurig schermgebruik kunnen ernstige vormen aannemen, zo bericht het RTL-nieuws in 2021. Wetenschappers waarschuwen daarnaast voor geheugen- en slaapproblemen, immuunstoornissen, verslaving, depressies en andere aandoeningen als gevolg van het vele gebruik van mobiele technologie.

Schermgebruik
Onze gezondheidsinstanties hebben echter amper oog voor de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met ons grenzeloze schermgebruik. Dit in tegenstelling tot landen als Frankrijk, China en Rusland waar de autoriteiten wet- en regelgeving hebben ingevoerd om vooral de kinderen en jongeren te beschermen tegen de gevolgen van langdurig schermgebruik en blootstelling aan radiofrequente straling van draadloze communicatie.

Nederlandse oogarts luidt noodklok
Thuiswerken, beeldbellen en onlinelessen, de hoeveelheid schermtijd is door de coronacrisis behoorlijk toegenomen bij zowel bij kinderen (peuters, kleuters, lagere schoolkinderen en tieners) als volwassenen. Oogarts Caroline Klaver, verbonden aan het Erasmus MC & Radboudumc, luidt de noodklok. Zoveel schermtijd kan namelijk leiden (naast andere gezondheidsproblemen) tot ernstige oogproblemen zoals slechtziendheid of zelfs blindheid. “Het is echt schadelijk voor kinderen”, zegt oogarts Klaver, “het oog is in de groei tijdens de kindertijd en je kunt die groei beïnvloeden door je leefomstandigheden, waaronder het gebruik van je smartphone of iPad.” De oogarts waarschuwt er dan ook voor om de schermtijd te beperken. Lang naar voorwerpen kijken die dichtbij zijn kan voor een negatieve ontwikkeling van de ogen zorgen. Het beste is als kinderen zich houden aan de 20-20-2-regel. “Twintig minuten naar een scherm kijken en dan twintig seconden in de verte kijken. En twee uur per dag naar buiten.”

20-20-2-regel
De 20-20-2 regel komt erop neer dat het goed is voor kinderenogen om na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld naar een smartphone of tablet) even 20 seconden in de verte te kijken. De twee aan het einde staat voor twee uur buitenspelen. Want een nog grotere boosdoener dan te veel beeldschermtijd is een gebrek aan buitenlicht. “Het kinderoog past zich aan op het vele dichtbij kijken en vergroeit, waardoor veraf kijken lastiger wordt. En er is geen bril of behandeling die myopie of bijziendheid*kan voorkomen of genezen”, waarschuwt het oogfonds.

*Bijziendheid is minder goed kunnen zien in de verte, een afwijking van het oog waarbij brillenglazen of contactlenzen met een zogenaamde minsterkte nodig zijn om scherp te kunnen zien. Dit komt doordat de oogbol aan de achterkant langwerpiger is gegroeid dan de bedoeling is.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: