Het vergeten kerstbestand van 1914. Ongeleerde lessen die een eeuw van oorlog hadden kunnen voorkomen (1914 – 2014)

het-vergeten-kerstbestand-van-1914.-ongeleerde-lessen-die-een-eeuw-van-oorlog-hadden-kunnen-voorkomen-(1914-–-2014)

25-12-21 03: 26: 00,

Het was deze maand precies 106 jaar geleden dat het Kerstbestand van 1914 tot stand kwam, toen christelijke soldaten aan beide zijden van het beruchte niemandsland van het Westelijk Front, hun gemeenschappelijke menselijkheid erkenden, hun wapens lieten vallen en verbroederden met de zogenaamde vijanden die zij de dag ervoor zonder genade hadden moeten doden. Zoals vermeld in de column van vorige week, is de waarheid van die opmerkelijke gebeurtenis sindsdien effectief in de doofpot gestopt door de staats- en militaire autoriteiten (en de embedded journalisten van toen) omdat ze boos waren (en in verlegenheid gebracht) door de ineenstorting van de militaire discipline.

In de annalen van de oorlog zijn dergelijke “muiterijen” thans ongehoord. De generaals ontwikkelden snel strategieën om dergelijk gedrag in de toekomst te voorkomen.

Kerstavond van 1914 was slechts 5 maanden in de Eerste Wereldoorlog,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: