Monopolie op het lijden

monopolie-op-het-lijden

25-12-21 07:00:00,

Naar aanleiding van het kort geding op 15 december jl. van het Cidi tegen Thierry Baudet, leider van het Forum van Democratie, heeft een aantal overlevenden en nabestaanden van de Holocaust Thierry Baudet als steunbetuiging een getuigenis toegestuurd.

Vanaf 1e kerstdag tot en met oudejaarsdag plaatsen wij dagelijks één of meerdere van deze getuigenissen.

Tekst van Mordechaï Krispijn

Zoon van een Joodse moeder maakt mij volgens de Joodse wet ook Joods. Dat werd mij van jongs af aan al verteld. Overigens ben ik geen aanhanger van het Joodse geloof. 

Als derde generatie oorlogsbewuste (dit leg ik later uit) ontdekte ik al jong dat ik flink wat oorlogstrauma met mij meedroeg. Mijn oma verloor haar vier broers, van wie ook alle kinderen nooit meer gezien werden. In totaal 21 mensen, de jongste 1 jaar oud. Dit straalde vanzelfsprekend op mij af.

Maar traumaverwerking vindt niet plaats door de andere kant op te kijken. Het verwerken van trauma geschiedt pas dan, wanneer die overgedragen pijn, recht in de ogen wordt gekeken. Dat ging (ook) in mijn geval gepaard met pijn. Pijn waarvan ik niet eens wist dat het er zat. Pas in 2019 kon ik dat hoofdstuk voor mezelf een plek geven. Het is moeilijk uit te leggen wat een innerlijke kracht er daarmee vrijkwam.

Vaak heb ik me dan ook afgevraagd of ik,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: