Anderhalf miljoen voor degene die het virus in een bloedsample laat zien

anderhalf-miljoen-voor-degene-die-het-virus-in-een-bloedsample-laat-zien

26-12-21 11:30:00,

In je zoektocht naar de besmettelijkheid van virussen, wil je alle kanten van het verhaal horen. Je neemt immers alleen een vaccin als je overtuigd bent dat virussen echt bestaan of in ieder geval bewezen besmettelijk zijn. Neem je een vaccin omdat je naar de experts moet luisteren, dan doet dat meer denken aan ‘geloof dat je een zondaar bent en dat je je bekeren moet om naar de hemel in plaats van naar de hel te gaan’. Dat is een geloof opgelegd door de experts van de kerk.

Ik geloof het pas als ik het bewijs gezien heb en dan is het ook geen geloof meer. Dat bewijs moet dan wel stevig onderbouwd zijn, want de experts van de kerk kunnen ook heel goed onderbouwen waarom je zondaar bent en naar de hel gaat.

Daarbij baseren ze zich trouwens op hele oude geschriften. Die zijn enorm goed geconserveerd door bibliotheken. Daar zou de waarheid in staan en oud is in dit geval niet synoniem voor achterhaald. De katholieke kerk heeft bijvoorbeeld zo’n bibliotheek vol eeuwen oude boeken. Of dat dan bewijs is, is maar de vraag, want het was de kerk die ontdekte dat met het geschreven woord voor het eerst de mogelijkheid ontstond om ideeën over afstand en tijd te verspreiden. Best handig als je massa’s in jouw doctrines wil doen geloven.

De factcheckers die de doctrine van het covid-geloof bewaken, doen overigens het omgekeerde als met de oude geschriften. In het geval van de zonde en de hel is de geloofsdoctrine gebaseerd op oude geschriften; in het geval van het besmettingsgeloof worden oude geschriften weggewuifd als achterhaald en ‘uit een tijdperk waar men nog niet de juiste kennis had’. Dat begrijp ik op zich wel en ik denk dat dit voor velen een argument is. “Ja, in de tijd van die meneer Robert Koch, die de Koch postulaten schreef, had je bijvoorbeeld nog geen virussen. Men wist alleen iets van bacteriën.”

Dat is een argument dat ik zie op de websites van factcheckers gepromoot door bijvoorbeeld Reuters persbureau. De universiteit van Auckland Nieuw Zeeland geeft een goed voorbeeld daarvan in dit artikel. Dat is overigens het omkeren van de argumentatie. Men stelt namelijk dat Koch nog niet door had dat je een virus in je bloed kunt hebben,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: