Iran stuurt Israël kerstboodschap met vernietiging replica kerncentrale bij Dimona

iran-stuurt-israel-kerstboodschap-met-vernietiging-replica-kerncentrale-bij-dimona

26-12-21 09:20:45,

Raketten vernietigen een replica van de enige Israëlische kerncentrale. Met een paar voltreffers kan Iran een enorme ramp in Israël (en omgeving) veroorzaken.

—————————————————————————————————————————————–

Massale militaire oefeningen in Iran op Israëlische aanval en grondoperatie – Hoofd Iraans Atoom Agentschap erkent dat land werkt aan offensief nucleair arsenaal

—————————————————————————————————————————————–

Met een bijzondere ‘kerstboodschap’ heeft Iran gereageerd op de recente openlijke aankondigingen van Israëlische topmilitairen en politici dat er hoe dan ook een aanval op de Iraanse nucleaire installaties moet komen. Vanuit het zuiden van Iran werd een salvo ballistische raketten afgeschoten, die circa 1700 kilometer verder een replica van Israëls kerncentrale bij Dimona vernietigden. De ‘kerstboodschap’ is duidelijk: bij een militaire aanval zullen wij een kernramp in jullie kleine landje veroorzaken.

Na opnieuw wekenlang lobbyen bij het Witte Huis en het Pentagon lijkt de Israëlische politieke- en inlichtingentop een kentering teweeg te hebben gebracht. Berichten spreken er nu van dat de Amerikanen de vastgelopen onderhandelingen met Iran overwegen aan te grijpen om Israël alsnog het groene licht en de gewenste – en noodzakelijke – militaire steun te geven voor de door Jeruzalem al zeker 15 jaar gewilde aanval op de Iraanse nucleaire installaties.

Kernramp bij voltreffers op reactor

Hoewel de Iraanse strijdkrachten in materieel en kwalitatief opzicht geen partij zijn voor Israël en de VS, heeft het Shi’itische regime in Teheran wel een belangrijke troefkaart in handen: het heeft de jarenlang toegepaste vertragingstactieken tijdens de onderhandelingen gebruikt om een enorm arsenaal aan raketten te bouwen, die inmiddels veel nauwkeuriger zijn dan in het verleden. Israël heeft weliswaar het succesvolle Iron Dome afweersysteem, maar dat is bedoeld voor korte afstandsprojectielen, en kan bij een overweldigende aanval met honderden raketten tegelijk slechts een klein deel onderscheppen.

Het in 2017 in gebruik genomen David’s Sling raketafweersysteem is wel ontworpen om onder meer ballistische raketten tegen te houden, maar heeft zich in de praktijk nog amper bewezen. Bovendien zal Israël er vanwege de hoge kosten geen honderden of duizenden van hebben opgesteld.

Het Iraanse dreigement om de kerncentrale bij Dimona te vernietigen zal daarom heel serieus worden genomen. De centrale is weliswaar gehard tegen grote inslagen, maar het risico bestaat dat er bij een serie voltreffers toch nucleair materiaal vrijkomt,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: