Berlijn 1940: Iemand moet de waarheid schrijven

berlijn-1940:-iemand-moet-de-waarheid-schrijven

27-12-21 04:00:00, Fragment film ‘Alone in Berlin’ Berlijn 1940. Als de leugen regeert.

TIjdens de oorlog heerst een voorgeschreven werkelijkheid: de overheid, in deze film NAZI’s, is met ‘de goede zaak’ bezig. ‘De vijand’ moet volledig worden vernietigd. De propaganda van de leugens, 24/7 in alle kranten en radiozenders wordt ogenschijnlijk door iedereen geloofd. Wie niet in de leugens gelooft zwijgt. Het kan hem zijn baan kosten of erger.

Elke slag is een overwinning. Het ‘onverslaanbare’ leger verliest nooit een slag. De legerleiding wordt immers goed geadviseerd. Adviseurs van de legerleiding die lucht geven aan hun twijfel over de gevolgde strategie, liggen eruit.

De media bevestigen elke keer het gelijk van het regiem. Maar stilaan geloven steeds minder Duitsers nog de retoriek van de NAZI’s en de zogenaamde heldenberichten in de kranten en op de radio. De Slag om Stalingrad is volgens de kranten en radio een groot succes. Het zou echter het keerpunt blijken in de zinloze en uitzichtloze allesvernietigende oorlog. De vijand wordt wel een slag toegebracht, maar niet vernietigd. Maar de legerleiding weet van geen opgeven en de instructies en opdrachten worden steeds tegenstrijdiger en minder uitvoerbaar. Er vallen te veel doden in eigen gelederen, de wapens blijken niet opgewassen tegen de vijand.

De offers van de bevolking worden met de dag groter. Miljoenen levens worden verstoord. De economie draait alleen nog om de oorlog. De middenstand kwijnt weg. Vriendschappen, gezinnen, werkverbanden zijn verscheurd over de zin van de oorlog.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: