Facebook bekent: ‘Fact checks’ zijn eigenlijk gewoon (linkse) meningen

facebook-bekent:-‘fact-checks’-zijn-eigenlijk-gewoon-(linkse)-meningen

28-12-21 10:55:00,

De klimaatinquisitie in actie.

Facebook bestookt de Facebook-pagina van Climategate.nl de laatste tijd met stickers over onze ‘postings’ over wat zij beschouwen als onjuiste berichtgeving over klimaat en aanverwante zaken. De identiteit en wetenschappelijke competentie van de ‘factcheckers‘ is ons niet bekend. Hoe het ook zij, het gaat hier om een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting, die in strijd is met de fundamentele waarden van een open en vrije samenleving.

Uit de discussie in de VS  blijkt dat het hier om ordinaire politieke propaganda gaat.

***

Van: Editorial Board New York Post

Vertaling: Martien de Wit.

Facebook heeft eindelijk bekend: de ‘fact checks‘ die sociale media gebruiken om te controleren wat Amerikanen lezen en bekijken zijn slechts een ‘opinie’.

Dat is te danken aan een rechtszaak aangespannen door gevierd journalist John Stossel, die de vermeende strijd van links tegen ‘desinformatie’ heeft blootgelegd als een farce.

Stossel postte een paar video’s die het derde hete hangijzer van de linkse politiek raakten: klimaatverandering. Geen van deze video’s betwijfelde of klimaatverandering reëel is, maar ze hadden het over andere zaken, namelijk bosbeheer en het gebruik van technologie om zich aan klimaatverandering aan te passen. Toch heeft de derde partij die Facebook heeft ingehuurd om deze video’s te beoordelen, Science Feedback, ze beoordeeld als ‘onjuist’, of onze favoriet, ‘ontbrekende context’.

Waarom? Science Feedback vond de ’toon’ van Stossel niet goed. Dat wil zeggen, je kunt niets schrijven over klimaatverandering tenzij je zegt dat het de ergste ramp is in de geschiedenis van de mensheid en dat we triljoenen moeten uitgeven om het te bestrijden.

Daarom verbiedt Facebook de berichtgeving van Stossel of minimaliseert die, waardoor hij lezers en inkomsten misloopt.

Vervolgens, als hij wordt aangeklaagd, gooit Facebook zijn handen in de lucht en zegt “niet ons probleem!” Zijn echte probleem ligt bij Science Feedback, ziet u; wij wassen onze handen in onschuld.

En wat betreft dat ‘fact check‘ label dat we op uw werk plakten? In Facebook’s reactie aan Stossel, wordt gesteld dat het een door de First Amendment beschermde mening is.

De NYPost heeft deze zelfde handschoen al te vaak moeten opnemen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: