Interview met voormalige Economische Huurmoordenaar: “China verovert de wereld” – Café Weltschmerz

interview-met-voormalige-economische-huurmoordenaar:-“china-verovert-de-wereld”-–-cafe-weltschmerz

28-12-21 04:34:00,

‘Een economisch huurmoordenaar is een goedbetaalde professional die landen wereldwijd voor biljoenen dollars oplicht.’ Het zijn de woorden van John Perkins. Hij was zelf zo’n killer. Begin deze eeuw schreef hij erover in het internationale verkoopsucces ‘Bekentenissen van een economische huurmoordenaar.’ Zijn ervaringen maken benieuwd naar zijn visie op de laatste politieke en economische ontwikkelingen.

Allereerst een korte introductie: de inzet van economische huurmoordenaars is volgens Perkins een geraffineerde oorlogsstrategie. Veel mensen weten dat de Verenigde Staten de afgelopen decennia via oorlogen, militaire aanwezigheid en / of coups haar invloed op het wereldtoneel heeft willen vergroten en behouden. Volgens de insider uit New Hampshire heeft die militaire strategie echter steeds meer plaatsgemaakt voor een economische. Veel effectiever, meent Perkins. ‘En mocht het via een economische wurggreep niet lukken, dan hebben de Verenigde Staten nog altijd het leger achter de hand om in te grijpen,’ schrijft hij in zijn boek.

Perkins was zo’n huurmoordenaar in voornamelijk de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Hij werd gerekruteerd door de National Security Agency (NSA) en ging werken voor het bedrijf MAIN. Dit adviesbureau bezocht landen wereldwijd om ze aldaar met spreadsheets vol gunstige vooruitzichten te overtuigen van het belang van grote infrastructuurprojecten. Het was aan hem om de leiders van ontwikkelingslanden te overtuigen via grote projecten de weg naar welvaart in te slaan. De nieuwe economische politiek van het land ging gepaard met enorme leningen van partijen zoals de Wereldbank, het IMF en USAID. Amerikaanse bedrijven kregen de contracten voor de uitvoering van de projecten.

De werkelijkheid contrasteerde met het rooskleurige plaatje: de landen konden de enorme schulden niet meer afbetalen. Dat was geen probleem. Sterker nog, dat was gunstig voor Amerika: de landen werden gedwongen hun economie open te stellen voor Amerikaanse bedrijven. Zij kregen in plaats van dollars toegang tot de grondstoffen en goedkope arbeidskrachten van het land. Nog een keer kassa.

In zijn boek vertelt Perkins over zijn ervaringen in alle windstreken, van Panama tot Saudi-Arabië en Indonesië. Het is een spannend boek vol intriges, omkoping, fraude en geweld. Maar het is ook een boek waarin iemand van binnenuit vertelt wat er zich achter de schermen van regime changes en handelsakkoorden afspeelt.

Je beschreef in 2004 hoe de Verenigde Staten in samenwerking met grote bedrijven zogeheten ontwikkelingslanden exploiteren voor eigen gewin.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: