Kerstmis in Donetsk

kerstmis-in-donetsk

Vergeten door de media, woedt er in de Donbass nog steeds een burgeroorlog. De mensen die er wonen krijgen geen aandacht, omdat de openbare mening blijkbaar erop gespitst is het sprookje van de Russische agressie overeind te houden.

Ik vraag me af of een burgeroorlog niet nog erger is dan een oorlog met een vijand van buitenaf. Tegen een vijand van buiten kan men zich met zijn allen, gemeenschappelijk verweren. In de maatschappelijke samenwerking vindt men steun. In een burgeroorlog is dat anders, dan kan plotseling de buurman tot een vijand worden. De Oekraïense schrijver Oles Buzina (in 2015 door nationalisten vermoord) heeft ooit gezegd:
[er wordt niet alleen een gebied verwoest] – een burgeroorlog vernietigt ook de ziel.
Cicero stelt zelfs:
het ultieme kwaad is een overwinning in een burgeroorlog.
We zien nu dat tijdens deze Corona-crisis de maatschappij steeds meer verdeeld raakt, ingeënten spreken niet meer met niet-ingeënten. De stress in verband met de maatregelen heeft tot veel geestelijk leed en zelfs zelfmoorden geleid. We ondergaan dit nu al sinds 18 maanden. Stel je voor in een nog veel ergere toestand te leven, want er wordt ook nog geschoten – en dat sinds bijna 8 jaar.

De bevolking in Donetsk is uitgeput, maar probeert zo normaal als mogelijk verder te leven.
Op dit moment bevindt zich een jonge Duitse vrouw, Alina Lipp, in Donetsk en doet verslag van de situatie ter plaatse. Hier haar indrukken uit Donetsk.

Sinds mijn aankomst ben ik niet in een gevaarlijke situatie geweest,  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: