Landen, w.o. Nederland, oefenen ineenstorting geldsysteem

landen,-wo.-nederland,-oefenen-ineenstorting-geldsysteem

28-12-21 10:04:00,

Een reeks van landen hebben op 9 december jl. in Israël een cyberaanval geoefend op het wereldwijde geldsysteem. Onder de codenaam ‘Collective Strength’ bereidden Israël, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Nederland en Thailand, als ook vertegenwoordigers van het International Monetary Fund (IMF), World Bank en Bank of International Settlements (BIS-Bank) zich voor op een complete stand still van het mondiale betalingsverkeer. Dit meldt het doorgaans goed geïnformeerde NASDAQ.

‘Collective Strength’ zou oorspronkelijk plaatsvinden tijdens de Wereldtentoonstelling van Dubai, maar werd verplaatst naar Jeruzalem in verband met de Omicron-variant van COVID-19.

De simulatie was bedoeld om de internationale samenwerking bij zo’n catastrofale gebeurtenis te versterken en de schade van de uitval tot een minimum te beperken. Bij de oefening was er sprake van een scenario waarbij miljoenen gevoelige gegevens op het Dark Web verschenen, ‘fake news’ de social media overstroomden en burgers massaal hun geld van de bank gingen halen (bankrun).

De simulatie had veel weg van de simulatie van een uitbraak van ‘een’ Covid-virus onder de codenaam Event201 dat eind 2019 in New York plaatsvond waarbij ook een film de deelnemers door het scenario heel leidden.
Israëlische regeringsfunctionarissen achtten dergelijke dreigingen mogelijk na de vele recentelijke opvallende cyberaanvallen op grote bedrijven.

Bij de simulatie werd rekening gehouden met een gecoördineerde ‘bank holiday’ (tijdelijke sluiting banken, online en geldautomaten), aflossingsvrije perioden, SWAP/REPO-overeenkomsten en een gecoördineerde ontkoppeling van de belangrijkste valuta’s.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: