Dehumanisering als een model van vooruitgang

29-12-21 03: 39: 00,

Zuletzt aktualisiert am 29. December 2021.

In zijn gastartikel gaat Matthias Wenger nader in op het boek van Klaus Schwab over de vierde industriële revolutie (München 2016). Daarin ontdekt hij de ontmenselijking als een model van vooruitgang.

1. In wiens belang handelt de auteur? Entmenschlichung als Fortschrittsmodell

Klaus Schwab empfängt am 13. Oktober 2017 het eredoctoraat van de Technische Universiteit van Kaunas, Litouwen

Wie de loopbaan van een auteur bekijkt, krijgt al een idee van zijn drijfveren. Klaus Schwab is geen historicus en ook geen geschiedenisfilosoof. Al lezend wordt men zich er snel van bewust dat hier een beoefenaar van de technologie aan het woord is en schrijft, namelijk een doorgewinterde ingenieur. Maar dit put zijn uitgangspositie niet uit. Wie, zoals Schwab, al jarenlang wereldwijd vooraanstaande ondernemers en politici met elkaar in contact brengt, hun dialoog bevordert en modereert, beweegt zich tegelijkertijd op het raakvlak van technologie en economie, en op een terrein waar technische innovatie en politiek, d.w.z. technologie en heerschappij, elkaar raken.

Als men het eenvoudig zou maken, zou men hem een technocraat kunnen noemen. Dan wordt men natuurlijk gespaard van de moeilijke beslissing waar zijn voornemen zich het meest waarschijnlijk zal bevinden: In de instrumentalisering van het technische voor economische en politieke belangen – of veel eenvoudiger in een “deskundige” fascinatie voor technologie.

Hoe men hier beslist,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: