Nieuwjaarsgedachten van een Weltschmerzredacteur: ‘De weg naar dictatuur kent wereldwijd griezelige gelijkenissen’ – Café Weltschmerz

nieuwjaarsgedachten-van-een-weltschmerzredacteur:-‘de-weg-naar-dictatuur-kent-wereldwijd-griezelige-gelijkenissen’-–-cafe-weltschmerz

29-12-21 05:00:00,

In december was het zover: na een reis van duizenden kilometers zou ik mijn vrouw en dochter na maanden weer in de armen sluiten. Maar aan de grens werd ik teruggestuurd. Omdat ik journalist was. Omdat ik op Café Weltschmerz een kritisch artikel over het vaderland van mijn lief had geschreven.

Ik stuitte letterlijk en figuurlijk op de grenzen van een regime dat geen tegenstrijd duldt. “In ons land is dat gelukkig wel anders hè? Hier kun je zeggen wat je wilt,” was een veelgehoorde reactie. Ja, ik zie het als een voorrecht dat ik hier mag wonen. Hier mag ik werken voor Café Weltschmerz zonder te vrezen voor de gevangenis, Gezond Verstand ligt nog gewoon in de boekhandel en alternatieve mediakanalen schieten als paddenstoelen uit de grond. Persvrijheid bestaat nog.

Slagveld

Maar dat is niet het hele plaatje. Een paar mediaconglomeraten bepalen nog steeds wat het grootste gedeelte van ‘de mediaconsumenten’ te zien krijgt. Gasten met een afwijkend geluid zijn steeds minder welkom in de dagelijkse talkshows op tv. Wetenschappelijke journals weigeren gevoelige artikelen. Edward Snowden en Julian Assange zitten opgesloten.

De vrijheid op het web wordt steeds meer ingeperkt. Zoekresultaten hebben een duidelijke bias, duizenden video’s worden verwijderd door mediaplatforms met een miljardenpubliek, en social media accounts worden opgeheven. En hoewel Amazon de kritische bestseller ‘The Real Anthony Fauci’ van Robert F. Kennedy Junior gewoon aanbiedt, gaat het wel gepaard met een grote disclaimer: ‘Voor de laatste informatie over vaccins gaat u naar Centers for Disease Control’.

Enfin, ik vertel u als bezoeker van Café Weltschmerz niets nieuws.

Het internet is een wonderland waar onze geest alle kanten op mag bewegen. Ik zou zelfs willen zeggen dat het ons de mogelijkheid geeft tot een groter spiritueel bewustzijn. We mogen er zelf bouwen aan meer kennis, kunnen ons er verbinden met geestverwanten en mensen die anders tegen zaken aankijken.

Maar ik zie ook een een slagveld. Een plek waar wordt gevochten om ieders aandacht door partijen die de behoeften, ideeën, onderbuikgevoelens en diepste verlangens van mensen manipuleren, analyseren, opdelen en verhandelen aan de hoogste bieder.

Het slagveld beperkt zich niet alleen tot de digitale wereld. Stukje bij beetje worden ongevaccineerde mensen uit het openbare leven verbannen. Mogen ze over een paar maanden überhaupt nog de deur uit zonder injectie?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: