Myanmar, Daw Aung Suu Kyi en de revolutie – Deel 2/3: Onder huisarrest

myanmar,-daw-aung-suu-kyi-en-de-revolutie-–-deel-2/3:-onder-huisarrest

30-12-21 08: 00: 00,

Na de Culturele Revolutie en de dood van Mao Tse Tung nam Deng Xiao Ping de leiding van de CCP over na een korte ambtstermijn van Hua Guofeng. In overeenstemming met zijn theorie dat het niet uitmaakt of de kat wit of zwart is, het belangrijkste is dat hij muizen vangt, raakte de communistische ideologie op de achtergrond ten gunste van een pragmatisch economisch beleid. Deng wilde “enkelen eerst rijk laten worden” en versterkte het particuliere initiatief in de economie door particuliere eigendom van de productiemiddelen toe te staan. In de beginjaren 1980 legde de Chinese leiding officiële contacten met de junta in Birma. Tegelijkertijd stopte Peking de directe subsidies aan de CPB. Door Marco Wenzel.

Lees ook Deel 1: De beginjaren

De CPB, die 1949 ondergronds was gegaan en de centrale regering bestreed, werd tot het einde van de 1970 jaren zowel ideologisch gesteund als door de CCP van materieel en wapens voorzien.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: