Merkel is weg!

merkel-is-weg!

31-12-21 02: 00: 00,

Sinds 2005 kijk ik uit naar het jaar 2021. Wel, ik hoopte eigenlijk dat 2009, 2013 of 2017 het jaar van mijn verlangen zou worden, wanneer Merkel eindelijk weg zou zijn. Maar echte vreugde is er nu niet.

Dus nu is Angela Merkel geschiedenis als kanselier. Er was een tijd dat ik dacht dat ik al 2009 zo’n afscheidstekst kon schrijven. Toen de vrouw 2005 kanselier werd, had iedereen nog de standpunten voor ogen die zij anderhalf jaar eerder op de Conventie van Leipzig tot haar partij had gericht. Zij stelde een strikte neoliberale agenda voor dit land in het vooruitzicht. Niet dat het ons in die jaren aan een dergelijke agenda ontbrak. De SPD en de Groenen waren tegelijkertijd hun agenda aan het volproppen 2010.

In ieder geval was ik toen jong en naïef genoeg om te denken dat Merkel uiterlijk op 2009 zou zijn uitgeput. Het probleem was dat de sociaal-democraten op hetzelfde moment ook geen geld meer hadden. Er was dus geen alternatief voor Merkel. Ze bleef kanselier. Tot 2013, dacht ik. Mijn inschatting was niet verkeerd, bij de federale verkiezingen van dat jaar zouden de SPD, de Groenen en links een meerderheid hebben gehad. Maar dat wilden ze niet. Dus Merkel zou blijven tot 2017.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: