Na twee jaar krijgt de geest van Soleimani meer invloed, door Pepe Escobar

na-twee-jaar-krijgt-de-geest-van-soleimani-meer-invloed,-door-pepe-escobar

03-01-22 05: 10: 00,

Twee jaar geleden, begonnen de 2020s met een moord.

Bagdad luchthaven, 3 januari, 00: 52 AM. De moord op generaal-majoor Qassem Soleimani, bevelhebber van de Quds-strijdkrachten van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), samen met Abu Mahdi al-Muhandes, plaatsvervangend bevelhebber van de Iraakse Hashd al-Shaabi-strijdkrachten, door lasergeleide AGM-114 Hellfire-raketten die werden gelanceerd door twee Amerikaanse MQ-9 Reaper-drones, was een oorlogsdaad.

Deze oorlogsdaad zette de toon voor het nieuwe decennium en vormde de inspiratie voor mijn boek Raging Twenties: Great Power Politics Meets Techno-Feudalism, dat een jaar later verscheen.

De drone-aanvallen op de luchthaven van Bagdad, rechtstreeks goedgekeurd door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, waren unilateraal, niet-uitgelokt en illegaal: een imperiale daad ontworpen als een grimmige provocatie die een Iraanse reactie zou kunnen uitlokken die vervolgens zou worden tegengegaan door Amerikaanse âzelfverdediging,â verpakt als âafschrikking.Noem het een perverse vorm van double down,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: