Verslag: Hoe een demonstratie onder valse voorwendselen werd verboden en een menigte in de val werd gelokt – Café Weltschmerz

verslag:-hoe-een-demonstratie-onder-valse-voorwendselen-werd-verboden-en-een-menigte-in-de-val-werd-gelokt-–-cafe-weltschmerz

04-01-22 03:54:00,

Cover door Mark Kamphuis / mkfotografie.nl 

Op zondag 2 januari vond de eerste coronademonstratie van dit jaar plaats. Ditmaal tegen de nieuwe, strenge lockdown en de vaccinatiecampagne waar ook kinderen niet van worden uitgesloten. De titel van een NOS-artikel over deze demonstratie luidt: “Dertig aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, vier agenten raakten gewond”. Wat echter geen geen vermelding krijgt, is het geweld dat ontstond -en werd uitgelokt- door het toedoen van de politie zelf. Wel werd meermaals het woord ‘verboden’ voor het woord ‘demonstratie’ geplakt. Vanuit omstanders komt via onder andere sociale media een geheel ander verslag naar buiten dan de zogenaamde ‘main stream-nieuws-bronnen’ weergeven. In dit artikel zal worden beschreven welk verhaal de beelden en geluiden van omstanders schetsen.

Verboden

Hoewel de demonstratie door Femke Halsema werd verboden, stonden om 12:00 duizenden mensen op het Museumplein in Amsterdam. Mogelijk lijdt Halsema aan dezelfde inactieve-herinnering-aandoening als Mark Rutte, daarom bij dezen even een kleine opfrissing ter behoeve van haar én ons geheugen:

Halsema: “Een demonstratierecht is gegeven. Dat hoef je niet eens aan te vragen, je mag demonstreren. Dus zo’n reactie van u, ja, je moet het melden, maar als je het niet gemeld hebt, mag je nog steeds demonstreren. Dus zo’n reactie van u is eigenlijk een beetje kinderachtig. Mensen mogen demonstreren en dat is zeker in een periode waarin de overheid zich enorm veel macht toe-eigent noodzakelijk. Ik bedoel, we moeten, we hebben heel veel maatregelen moeten treffen, maar is demonstreren voor heel veel mensen wel hun laatste verdedigingslinie en ik denk dat je daar ook redelijk serieus mee om moet gaan.”

Vanzelfsprekend zou Halsema dan wel een héél goede reden moeten hebben om de demonstratie toch te verbieden. De reden: De Mobiele Eenheid zou deze dag staken.

Valse voorwendselen

Om toegang te verkrijgen tot het Museumplein, een openbare plek, moest men eerst gefouilleerd worden. Zo werd voorkomen dat een demonstrant bijvoorbeeld met een wapenstok lukraak mensen om zich heen zou gaan slaan. Om 12:45 werd de menigte gevorderd het plein te verlaten via de Van Baerlestraat. En wie stond daar om 12:50 de menigte op te wachten? Juist: de mobiele eenheid. Waar de menigte gehoor gaf aan de bevelen van de politie en afdroop, liep deze direct in een blokkade van hen die de reden voor het demonstratieverbod vormden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: