Intellectualiteit

intellectualiteit

05-01-22 12:00:00,

Voordracht Arnhem 19-11-2019, deel 4.

Je ziet daar nu al heel veel van gebeuren. Europa meent dat het achterloopt in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Amerika is daar heel ver mee. Maar de Amerikanen beklagen zich erover dat er steeds minder studenten zijn die zin hebben om dat vak als studierichting kiezen. Anders is het in het oosten, bijvoorbeeld in China. Daar is het een zeer geliefde studierichting en de Chinezen kunnen ook heel hard en heel gedisciplineerd studeren met afzien van alle pretjes en geneugten. Duidelijk is dat de idee iedere keer uit het westen komt. Maar er is geen volksaard zo ijverig als de volkeren in het Morgenland en zo zien we dat vanuit het oosten die kunstmatige intelligentie in feite met een nog veel sterkere macht oprukt dan die uit het westen komt. Europa loopt achter en Europa moet mee. Europa bezint zich niet op: is dit nu eigenlijk wel wat wij moeten doen? Wat moeten wij eigenlijk met onze intelligentie? Moeten we de kunstmatige intelligentie verder ontwikkelen of hebben wij een andere opgave hier, met betrekking tot de intelligentie. Nee, Europa moet mee.

En zo is er een heel intensief onderzoek gestart in Europa, eerst uitgaand van Geneve, waar een natuurlijk hoogbegaafde, ik denk natuurkundige een project heeft gestart dat de naam heeft gekregen van Blue Brain Project. Daar wordt gepoogd om de verschillende regio’s in de menselijke hersenen stuk voor stuk, neuron voor neuron zou je kunnen zeggen, in kaart te brengen. Zoals men vroeger de wereld in kaart heeft gebracht, zo wil men de menselijke hersenen in kaart te brengen. Dat niet alleen, maar men wil dan, wanneer dat stukje daarvan – ja je kan niet zeggen begrepen is, maar vastgesteld is, wat het doet – dat vervolgens terugleiden in de computer, zodat de computer datgene wat de menselijke hersenen doen nabootst. Je krijgt niet alleen het hersenonderzoek, maar je krijgt ook – dat heet reverse engineering of the brain, dat men door bepaalde technische ontwikkeling dan in staat raakt om dat, wat de hersenen bij de mens doen, tot op zekere hoogte in de computer in te voeren en na te bootsen. Het is toch duidelijk: zo hoopt men uiteindelijk het hele hersenstelsel van de mens in kaart te hebben gebracht. Maar dat niet alleen, het ook technisch te kunnen nabootsen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: