‘Checks & Balances’

‘checks-&-balances’

06-01-22 07:00:00,

Foto:Shutterstock.

Een bijdrage van Reynier Pronk.

Voor projecten geldt dat een gedegen, objectieve voorbereiding meer dan het halve werk is. Soms is het zelfs het hele werk, als een project niet levensvatbaar blijkt te zijn. Het klimaatproject (of beter: klimaatprogramma) zou ongetwijfeld in deze fase al zijn gesneuveld als er terdege onderzoek had plaatsgevonden. Dat is niet gebeurd.

Wat tevens ontbreekt is, wat in de wetenschap ‘falsificatie’ wordt genoemd en in mijn wereld ‘’Checks & Balances’ heten Populair gezegd: proberen een voorstel te torpederen. Als dat niet lukt, versterkt het de case en als het wel lukt, dan draaien we ons om en gaan razendsnel iets nuttigs doen.

Maar tot ieders verbazing, in ieder geval de mijne, zijn er razendsnel een aantal beslissingen genomen zonder checks & balances, in ieder geval zonder de juiste. Er zijn politieke beslissingen genomen voordat iemand de kans kreeg om een paar indringende vragen te stellen.

Stel je voor: je werkt bij een groot bedrijf en je hebt een projectvoorstel ingediend dat vele miljarden kost. Dan zou de directieraad dolgraag willen weten waar ze hun geld aan uitgeven en wat dit oplevert in termen van ‘Return on Investment’ of, in geval van het mitigeren van een risico; welke schade wordt met de mitigatie voorkomen of beperkt,  doorgerekend in termen van geld.

Voordat je überhaupt een pitch mag houden in de directiekamer, worden je plannen intensief beoordeeld door reviewers, of door de Controller Office, en / of andere instanties (bijvoorbeeld technische) die hierover z’n licht kunnen laten schijnen. Mocht je vervolgens toch nog bij de directie mogen aantreden, dan weten zij in ieder geval dat de haalbaarheid is gecheckt en de onderliggende cijfers kloppen.

Je loopt een aanzienlijke kans dat je plannen in het voortraject al sneuvelen, maar mocht je onverhoopt toch je pitch mogen houden bij de directie, dan volgt er opnieuw een ‘checks & balances’ moment, want de directie zal je nog even flink aan de tand voelen alvorens ze in beraad gaan om een beslissing te nemen.

Stel dat je dit stadium hebt bereikt met je klimaatplannen. Wat zal de directie (van in dit geval de BV Nederland) je dan zoal kunnen vragen?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: