Oorlog met wetten en regels als munitie – Pieter Stuurman en Filip van Houte – Café Weltschmerz

oorlog-met-wetten-en-regels-als-munitie-–-pieter-stuurman-en-filip-van-houte-–-cafe-weltschmerz

06-01-22 03:03:00,

Pieter Stuurman in gesprek met socioloog Filip van Houte over de rol van cognitieve dissonantie (interne spanning als gevolg van tegenstrijdige overtuigingen) bij de inzet van sociale en psychologische manipulatietechnieken.

Beroemde en beruchte wetenschappelijke experimenten uit het verleden tonen aan dat hoe gemakkelijk mensen tot kwaadaardige handelingen kunnen worden aangezet zodra er sprake is van gepercipieerde “autoriteit”. Toch blijkt een deel van de proefpersonen hiervoor niet vatbaar. Welke basale persoonlijkheidsverschillen en levenskeuzes liggen hieraan ten grondslag, en welke rol spelen ze in de huidige situatie die deze verschijnselen lijkt uit te vergroten?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: