Steppe in brand: De kleurenrevolutie van Kazachstan, door Pepe Escobar

steppe-in-brand:-de-kleurenrevolutie-van-kazachstan,-door-pepe-escobar

06-01-22 05: 10: 00,

Gaat die angst en afkeer dan alleen maar over gas? Niet echt.

Kazachstan werd in principe vrijwel van de ene dag op de andere in chaos gestort door de verdubbeling van de prijzen voor vloeibaar gas, die het (Russische) equivalent van 20 roebel per liter bereikten (vergelijk het met een gemiddelde van 30 roebel in Rusland zelf).

Dat was de aanleiding voor landelijke protesten op alle breedtegraden, van het belangrijkste zakencentrum Almaty tot de havens aan de Kaspische Zee van Aktau en Atyrau en zelfs de hoofdstad Nur-Sultan, het vroegere Astana.

De centrale regering zag zich gedwongen de gasprijs terug te brengen tot het equivalent van 8 roebel per liter. Maar dat was alleen maar de aanleiding voor de volgende fase van de protesten, waarin lagere voedselprijzen werden geëist, een einde aan de vaccinatiecampagne, een lagere pensioenleeftijd voor moeders met veel kinderen en â last but not least â een verandering van regime.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: