Auschwitz begon niet met Auschwitz

auschwitz-begon-niet-met-auschwitz

08-01-22 01:32:00, Verontrustende huidige parallellen

Getuigenis van Vera Sharav, overlevende van de Holocaust.

Opgetekend in Centrum voor documentatie over Israël, www. ahrp.org

Voorvechtster van mensenrechten en Presidente van de Alliantie voor Bescherming bij Medisch Onderzoek naar de Mens.

Ik was 3,5 jaar oud, toen mijn wereld in elkaar stortte. Mijn familie en ik werden gedwongen de gele Davidster te dragen – als een ‘embleem van schaamte’. We werden uit ons huis gezet en van Roemenië naar Oekraïne gedeporteerd, waar we in een concentratiekamp werden gedreven en mijn vader stierf aan tyfus, een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidde in de overvolle, onhygiënische getto’s en kampen. Mogilev was een van de meer dan 2.000 concentratiekampen.

Als jong kind leerde ik onuitwisbare lessen over de aard van het kwaad, de vernietigende effecten van angst en de pijn door honger. 

In 1944, terwijl de Endlösung in snel tempo werd uitgerold, was ik één van de paar honderd weeskinderen die gered werden en naar Roemenië teruggebracht. Onze levens werden verruild voor geld [1]. Gedurende mijn tien maanden durende odyssee als een kind alleen op doorreis, was ik afhankelijk van de goedheid van vreemden. 

De belangrijkste les die ik leerde, was om – wat mensen betrof – op mijn eigen intuïtie te vertrouwen. Ik zocht en vond goedhartige mensen die mij hielpen. Een Christelijk, Roemeens echtpaar nam me in huis en zorgde dat ik weer gezond werd.  

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: