Hoe stevig zijn onze grondrechten?

hoe-stevig-zijn-onze-grondrechten?

09-01-22 07:00:00,

Door Dr. Mr. F. Stadermann

(Dit artikel verscheen eerder in Spiegelbeeld van september 2020.) 

We hoeven in Nederland gelukkig niet bang te zijn dat de politie zomaar binnenvalt in onze woning. Natuurlijk kunnen we in ons land niet in onze vrije meningsuiting beperkt worden. We mogen demonstreren. En het spreekt vanzelf dat we geen verplichte medische behandelingen behoeven te ondergaan. Onze Grondwet zorgt er namelijk voor dat we vrije burgers zijn.

Dit is een veel gehoorde veronderstelling. Maar is die veronderstelling juist? Onderstaand artikel maakt duidelijk dat onze grondrechten in werkelijkheid op drijfzand zijn gebouwd.

Veel landen hebben een grondwet. Dat is een soort ‘moederwet’ die de grondrechten van de burgers omschrijft en die bepaalt hoe de Staat in elkaar zit en wie er de macht heeft. Ook Nederland heeft een grondwet. De grondrechten die in onze Grondwet zijn geregeld, zijn onder meer: het recht op godsdienstvrijheid, het huisrecht, vrijheid van meningsuiting en demonstratie, het recht op privacy en op onaantastbaarheid van ons lichaam. Dat klinkt heel mooi. Maar wat is de werkelijke waarde van die bepalingen? 

De Grondwet beoogt burgers alleen te beschermen tegen de overheid 

Om te beginnen is het van belang te begrijpen dat grondwetten alleen zijn bedoeld om burgers te beschermen tegen de Overheid. Grondwetten zijn niet bedoeld om burgers tegen elkaar en tegen bedrijven te beschermen. Ik noem bijvoorbeeld het grondrecht op vrije meningsuiting.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: