Honduras – Xiomara Castro, de vrouw die serieus een einde wil maken aan de Midden-Amerikaanse “bananenrepublieken

honduras-–-xiomara-castro,-de-vrouw-die-serieus-een-einde-wil-maken-aan-de-midden-amerikaanse-“bananenrepublieken

11-01-22 09: 31: 00,

De dominantie van conservatieve regeringen in Centraal Amerika brokkelt af. Met de definitieve cijfers bevestigde de Nationale Kiesraad (CNE) van Honduras kort voor Kerstmis 2021 de overwinning die behaald werd op 28. Novemberoverwinning van de progressieve presidentskandidaat van de Partij van Vrijheid en Heroprichting (ook bekend als “Libre”), Xiomara Castro. Met 51,12 procent tegen 36,93 procent van de stemmen van haar belangrijkste uitdager van de conservatieve Nationale Partij, Nasry Asfura, werd zij verkozen tot de nieuwe president van het Centraal-Amerikaanse land voor de periode 2022 tot 2026. Het feit dat bijna 70 procent van de kiesgerechtigden (ongeveer 3,6 miljoen kiezers) massaal naar de stembus ging in het 10 miljoenenland, werd in binnen- en buitenland gezien als een teken van “Basta ya!” (“Genoeg!”) aan het adres van de welig tierende corruptie, het geweld en de sociale onzekerheid, met name belichaamd door de aftredende president Juan Orlando Hernández. Door Frederico Füllgraf.

Castro’s eerste toespraak na het winnen van de verkiezingen bevestigde deze populaire eis voor een einde aan de nederigheid en een vertrek naar een democratische,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: