Kazachstan: Heeft Rusland een staatsgreep tegengehouden?

kazachstan:-heeft-rusland-een-staatsgreep-tegengehouden?

11-01-22 07: 22: 00,

Na de rellen in Kazachstan, die ontbrandden over de stijging van de gasprijzen, hebben de politie en het leger van Kazachstan de controle over de steden grotendeels hersteld. Volgens Russische media waren er krachten binnen de Kazachse elite – waaronder diegenen die dicht bij ex-president Nursultan Nazarbayev staan – die de stemming van protest onder de gewone bevolking wilden uitbuiten voor hun eigen machtsbelangen en geïnteresseerd waren in een uitbarsting van geweld. Volgens Russische waarnemers zijn krachten in Turkije, Engeland en de VS geïnteresseerd in een escalatie in Kazachstan. Er werden geen concrete namen van buitenlandse sympathisanten genoemd, behalve de Kazachse oligarch Mukhtar Ablyazov, die in Frankrijk woont en de protesten via Facebook zou hebben gecoördineerd. Vanuit Moskou doet Ulrich Heyden verslag.

Vladimir Poetin verklaarde maandag op een bijeenkomst van de door Rusland geleide militaire alliantie “Collective Security Treaty Organisation” (CSTO) dat de Russische troepen die in Kazachstan zijn gestationeerd, spoedig zullen worden teruggetrokken. Russische liberalen en linksen hadden scherpe kritiek op de troepeninzet en waarschuwden voor een nieuw Afghanistan.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: