De opgave van de Europese mensheid

de-opgave-van-de-europese-mensheid

12-01-22 12:00:00, Je kunt uiteraard op heel verschillende manieren bepaalde tendensen in de wereld proberen tegen te gaan, af te buigen, om te vormen enzovoort. We kunnen de straat op gaan, revolutie ontketenen, we kunnen met vlaggetjes wapperen, we kunnen van alles en nog wat, maar wie brengt ons inzicht in het antwoord van de bezinning op de vraag: wat is nu eigenlijk de opgave van de Europese mensheid? Waar ligt onze kracht? Wat is de bedoeling dat wij in deze cultuurperiode tot ontwikkeling brengen?

Het pijnlijke is – het blijkt, dat dit pijnlijk voor ons is – dat dit niet zozeer meer een inhoud betreft. Tot nog toe hebben de cultuurperioden rijkdom aan inhoud gebracht, maar nu staan we op een keerpunt. En dat keerpunt is, dat we met de kracht van de mensheidsrepresentant ertoe kunnen komen om vanaf nu alles wat er in de wereld is in onze individualiteit op te nemen en weer terug te geven, te beginnen met de intellectualiteit. Dan hebben we geen inhoud voor onze cultuur, maar dan we hebben een proces, een daad, iets wat verricht moeten worden. En dat is het pijnlijke, en daar moet de mens wel echt aan wennen, dat er een enorme rijkdom aan uiterlijke verschijningen is, die alleen maar komen wanneer in het innerlijk iets is omgekeerd. Dat is een proces waar je dan als individualiteit niet meer buiten kunt blijven. Je kunt niet je instrument om kunstzinnig bezig te zijn daar buiten je neerzetten en dan ermee aan het werk gaan. Het doek en het palet met de kleuren en dan daar een schildering maken of je dwarsfluit nemen en een sonate van Bach spelen. Dat is al wel dichterbij maar het is toch ook buiten je, iets waar je veel aan beleeft, maar het is iets wat naar buiten toe werkzaam is.

En nu wordt er van ons gevraagd om innerlijk een stap te zetten die dan ook nog eigenlijk totaal niet gezien wordt. Dus het enige wat je daarvoor koopt is dat je zelf een ander mens wordt, maar dat een ander daar nou echt veel bijzondere waarde aan zal hechten is niet het eerste wat er gebeurt. Dus je kunt niet zo makkelijk jezelf openbaren zoals dat in vorige cultuurperioden het geval was. Dat kun je nog wel, maar dan doe je dat met de oude kracht en met de krachten uit de vorige cultuurperioden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: