Klaus Schwab: lieve weldoener met grappig accent of gevaarlijke man met grootheidswaan? – Café Weltschmerz

klaus-schwab:-lieve-weldoener-met-grappig-accent-of-gevaarlijke-man-met-grootheidswaan?-–-cafe-weltschmerz

12-01-22 01:36:00,

Klaus Schwab: weldoener met de uitstraling van goeiige oom, of een man met grootheidswaan en kwade bedoelingen? De meningen zijn verdeeld. Goed om eens wat verder in te gaan op het werk en de achtergrond van de oprichter van het Wereld Economisch Forum (WEF).

Wie de Great Reset zegt, denkt aan Schwab. Idem voor de slogan “You’ll own nothing and be happy.” En wie in de wereld ook maar iets voorstelt op financieel of politiek niveau, gaat bij de man persoonlijk op bezoek (een foto van Sigrid Kaag, Mark Rutte, Koningin Maxima samen bij Schwab is overal te vinden op het web, maar wegens rechten hier niet plaatsen, red.). Wie is deze Duitser en waarom willen zoveel mensen met macht zijn hand schudden? Johnny Vedmore schreef er vorig jaar een artikel over, hieronder de samenvatting.

Eugen Schwab

Iedereen moet op zijn eigen merites beoordeeld worden en de daden van een vader kunnen de zoon niet worden aangerekend. Aan de andere kant: wie meer wil weten over iemands karakter kan niet om zijn levensloop en familie heen. Daarom begint dit stuk net als het artikel van Vedmore met Eugen Schwab, de vader van Klaus.

De vader van de oprichter van het WEF werkte het grootste gedeelte van zijn carrière voor de Duitse tak van het Zwitserse bedrijf Escher Wyss, waar hij opklom tot algemeen directeur. In de jaren ’30 werd het industriële bedrijf (voornamelijk actief op het gebied van water-en stoomkracht) door de nazi’s geprezen met de titel ‘National-Socialistisch (naar de NSDAP, red.) Modelbedrijf,’ beschrijft Vedmore.

De associatie met het nazistische gedachtegoed dan wel het fascistische regime van Aldolf Hitler wordt versterkt door de uitspraak van president-directeur Jacob Schmidheiny bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939: ‘Het uitbreken van de oorlog betekent niet per sé werkeloosheid voor de machinebouw van een neutraal land, integendeel.’

Dat het bedrijf, waar vader Schwab ook tijdens de oorlogsjaren werkzaam bleef, geprofiteerd heeft van de Duitse oorlogsactiviteiten, kan eenvoudig worden aangetoond. Het bedrijf hielp het Duitse leger met de productie van oorlogsmaterieel, denk aan onderdelen voor gevechtsvliegtuigen. Het had bovendien niet veel gescheeld of het had bijgedragen aan de ontwikkeling van een Duitse atoombom. In Noorwegen had Escher Wyss namelijk een grote rol bij de productie van een waterkrachtcentrale.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: