Meevallers en tegenvallers

meevallers-en-tegenvallers

12-01-22 07:00:00,

Door Paul Frijters, emeritus professor welzijnseconomie aan de London School of Economics 

Welke schade van lockdowns is in Nederland meegevallen? En wat viel tegen? Na 22 maanden beginnen we zicht te kijken op waar de pijn zit en waar die niet zit.

Meevaller 1: het kindertal

In Oost-Azië, Zuid-Europa, en in Anglo-Saxische landen was snel duidelijk dat lockdowns tot een sterke geboortedaling leidden, variërend van 10% tot wel 40%.[1] Ook voor Nederland lag zo’n daling in de lijn der verwachtingen, zeker voor de tweede lockdown. Hoe ontwikkelden de cijfers zich? De beste data daarover komen van het CBS[2]:

De donkerblauwe lijn is voor 2020 en de lichtblauwe voor 2021. Wat je hieruit opmaken, is dat in heel 2021 (op januari na) het aantal geboren kinderen per maand  met iets als 4 tot 5% boven dat van 2020 lag . Nou waren de geboortes in het merendeel van 2020 het gevolg van fertiliteitsgedrag van voor maart 2020, dus was 2020 ‘normaal’ en is die 5% extra in 2021 echt 5% boven ‘normaal’. Ikzelf verwachtte dat de tweede lockdown van eind 2020, begin 2021, een duidelijke geboortedaling zou laten zien, wat ook waarschijnlijk leek uit online zoekgedrag voor zwangerschapsmisselijkheid. Nou, mooi niet dus: als de tweede lockdown veel zwangerschappen had voorkomen, dan hadden we dat echt al moeten zien in deze data die tot eind november gaan. 

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: