Studenten in psychische nood: ‘Juist door de lockdown worden mensen ziek’ – Café Weltschmerz

studenten-in-psychische-nood:-‘juist-door-de-lockdown-worden-mensen-ziek’-–-cafe-weltschmerz

12-01-22 03:53:00,

‘De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek’, zegt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). De mentale gezondheid van jongvolwassenen gaat achteruit door de coronamaatregelen en dat mag de regering niet meer negeren, schrijven vertegenwoordigers van de beroepsgroep samen met ondertekenaars uit het onderwijs in een open brief aan ministers van het kabinet Rutte IV.

In de brief aan Conny Helder, Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf, ministers van respectievelijk het ministerie van Langdurige Zorg & Sport; Volksgezondheid, Welzijn & Sport; en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, somt de NVvP op waar adolescenten deze tijd mee te kampen hebben. ‘De helft ervaart psychische problemen, variërend van eenzaamheid, somberheid en slaapproblemen tot ernstige eetstoornissen.’ Volgens de opstellers van de brief  is de jongvolwassen levensfase ‘de meest kwetsbare tijd om mentale problemen te ontwikkelen’  en maken ‘huidige onderzoeken uit de coronaperiode opnieuw pijnlijk duidelijk dat juist jongvolwassenen het meest achteruitgaan qua mentale gezondheid.’ 

Een groot deel van de psychische klachten is te wijten aan de sluiting van onderwijsinstellingen, valt in de brief te lezen. Daar ontmoeten jonge mensen elkaar, kunnen ze terecht voor hulp en advies en bovendien is het een plek waar jongeren en volwassenen de eerste tekenen van psychische problemen opmerken. ‘Er zijn grote zorgen over de korte én lange termijnschade die jongvolwassenen in Nederland oplopen door de Covid-maatregelen en speciaal de sluiting van scholen en onderwijsinstellingen. Mentale schade is óók harde gezondheidsschade, en dus dringt de NVvP erop aan om alles op alles te zetten om het mogelijk te maken dat deze onderwijsinstellingen de deuren volgende week kunnen openen.’

Hieronder een fragment van Prinsen bij Op1. Drie weken geleden sprak hij er over de noodzaak van opening van het onderwijs in Nederland. Maar terwijl de jeugd weer naar school kan, zijn de deuren van het MBO, HBO en WO nog gesloten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: