The Grand Chessboard

the-grand-chessboard

Ik was me aan het inlezen over Kazachstan en toen kwam ik een schilderij tegen met de titel: Het grote schaakboord. Daarop zijn de presidenten van Rusland en Kazachstan te zien met hun vice’s. Ik spring dus niet van de hak op de tak, van Brzezinski naar Kazachstan, maar mijn beschouwingen volgen best wel een bepaalde lijn. :-)

The Grand Chessboard is het bekendste boek van de Amerikaanse chef-ideoloog Zbigniew Brzezinski. Brzezinski is in 2017 overleden, maar zijn visie bepaalt nog steeds de Amerikaanse buitenlandse politiek. The Great Chessboard is een soort leidraad hoe Amerika de rest van de wereld eronder kan houden.
Brzezinski beschouwt de landmassa van Eurazië als het centrum van de wereldmacht en formuleert voor de Verenigde Staten een Euraziatische geostrategie. In het bijzonder schrijft hij dat er geen Euraziatische mededinger mag verrijzen die Eurazië zou kunnen domineren en daarmee ook de mondiale superioriteit van de VS zou kunnen betwisten.

Een groot deel van Brzezinski’s analyse heeft betrekking op de geo-strategie ten opzichte van Centraal-Azië, waarbij hij zich concentreert op de machtsverhoudingen in de Euraziatische landmassa in het post-Sovjet  tijdperk. In een hoofdstuk gewijd aan wat hij de “Euraziatische Balkan” noemt, baseert hij zich op Halford J. Mackinder’s Heartland Theorie.

Hoewel ik het absoluut niet met de conclusies van Brzezinski eens ben, moet ik toegeven dat de man een grote denker was. Bijvoorbeeld heeft hij in 1970 in Between Two Ages: America’s Role in the Technotronic Era geschreven:
“Het technotronische tijdperk impliceert de geleidelijke opkomst van een steeds meer gecontroleerde maatschappij.  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: