Is de arts aansprakelijk voor gezondheidsschade door het Covid-19 vaccin?

is-de-arts-aansprakelijk-voor-gezondheidsschade-door-het-covid-19-vaccin?

13-01-22 05:00:00,

Dit artikel verscheen in het Advocatenblad van 16 maart 2021

Door Dr. Mr. Frank Stadermann, oud-advocaat

De afgelopen week kwam in het nieuws dat de minister van Volksgezondheid heeft besloten om het gebruik van het vaccin AstraZeneca op te schorten in verband met gerapporteerde mogelijke onverwachte bijwerkingen. Er wordt echter al veel langer gewaarschuwd dat de vaccins die ons tegen het Covid-19 virus moeten beschermen, onvoorziene bijwerkingen kunnen hebben. Zo verscheen reeds in oktober 2020 een serieuze studie waarin werd geconcludeerd dat zij die het Covid-19-vaccin krijgen toegediend, ernstiger ziek kunnen worden dan degenen die het vaccin niet ontvangen. In september 2020 maakte een Enschedese huisarts zich ook al openlijk zorgen over het vaccin. Deze huisarts krijgt steeds meer bijval, bij voorbeeld van de Stichting Artsen Collectief.

Zowel op korte als op lange termijn zouden gevaccineerden derhalve gezondheidsschade kunnen oplopen. Zulks kan op grond van artikel 6:185 BW leiden tot productaansprakelijkheid van de fabrikant van het Covid-19-vaccin. Over dat onderwerp werd al eerder gepubliceerd.

De vraag rijst of behalve de fabrikant ook de arts die het Covid-19-vaccin heeft toegediend, aansprakelijk kan zijn. Zeker nu op een nog nooit vertoonde grote schaal aan mensen dit nieuwe vaccin wordt toegediend, is er alle reden om eens bij die vraag stil te staan. Het is weliswaar zo dat de overheid de artsen vrijwaart voor claims in verband met vaccinatieschade. Maar dat betekent niet anders dan dat de overheid de arts schadeloos stelt als deze verplicht is om een vaccinatieschade te vergoeden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: