Oxidatieve stress door draadloos gebruik.

oxidatieve-stress-door-draadloos-gebruik.

13-01-22 07:22:00,

Het centraal zenuwstelsel
Het centraal zenuwstelsel (CZS) bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het ruggenmerg is de bundel zenuwbanen (ook wel axonen genoemd) die vanuit de hersenen, door de wervelkolom naar de rest van het lichaam lopen. Vanuit het centrale zenuwstelsel worden de zenuwen aangestuurd om te handelen, om te doen. De zenuwen die van het centrale zenuwstelsel naar de andere weefsels in je lichaam lopen, liggen in het perifere zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel (PZS) heeft twee soorten zenuwen: motorische en sensorische zenuwen die naar het ruggenmerg leiden. En deze twee helften (CZS en PZS) werken nauw samen om er voor te zorgen dat mensen op de juiste manier reageren en handelen. Naast deze zenuwen, behoren ook de craniale zenuwen (hersenzenuwen) tot het centraal zenuwstelsel. Hersenzenuwen geven informatie door tussen het brein en verschillende delen van het lichaam, in het hoofd en de nek.

Het perifeer zenuwstelsel (PZS)
Er wordt onderscheid gemaakt tussen het centraal- en het perifere zenuwstelsel. De hersenen en de ruggengraat vormen het centrale deel en het perifere deel. Het perifere deel (PZS) is de verbinding tussen het centrale stelsel, de spieren en de organen en bestaat uit zenuwen en kleine concentraties grijze stof. De hersenen bestaan uit witte stof en grijze stof.  De grijze stof bestaat uit de cellichamen van zenuwcellen. De witte stof bevat de lange uitlopers (de axonen) van deze zenuwcellen.

Het perifere zenuwstelsel heeft twee soorten zenuwen de:
-motorische (sturen spieren aan);
-sensorische zenuwen (geven informatie door vanuit het lichaam aan de hersenen. Deze informatie komt uit je zintuigen).

Autonoom zenuwstelsel
Het perifere zenuwstelsel bevat ook het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel controleert en coördineert alle automatische functies van je lichaam, zoals de hartslag, spijsvertering, ademhaling, bloeddruk, stofwisseling en energieproductie. Het autonome zenuwstelsel zorgt voor de communicatie tussen je hersenen en je organen. 

Verstoring van de balans van het autonome zenuwstelsel
Bekend is dat de tegenwoordige tijd enorm veeleisend is. Dat de mens het razend druk heeft, dat alles moet snel, snel snel moet en dat stress (oxidatieve stress*) en burn-out op de loer ligt. Dat het aantal burn-outklachten blijft stijgen, met name bij werknemers in vaste dienst,  blijkt uit de Arbobalans 2018 van TNO (toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek), die tweejaarlijks wordt samengesteld.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: