Pandemieprognoses

pandemieprognoses

13-01-22 01: 00: 00,

Voordat we het landschap van psychologische projecties betreden, moeten we verduidelijken wat ermee wordt bedoeld.

Projectie, een centraal afweermechanisme, de onbewuste overdracht van affecten en impulsen op een tegenhanger. Delen van het eigen ik worden toegeschreven aan de interactiepartner in een interactie die gepaard gaat met affecten en verlangens – in de vaste overtuiging dat de partner is zoals men hem of haar waarneemt te zijn. Vanuit het standpunt van de psychoanalyse dient projectie om angst af te weren en het zelfbeeld in stand te houden: niet ikzelf heb manipulatieve bedoelingen, maar mijn tegenhanger en interactiepartner.”

Uitgerust met dit begrip van projecties, nodig ik u uit voor een reis door de tijd. Ik presenteer verklaringen en incidenten die heel precies aan de voorgaande definitie lijken te voldoen, maar die in het openbaar niet als projecties worden herkend.

Het is april 2020 en ik sta op een marktplein van een middelgrote stad, waar ik voor de zoveelste keer een wake heb geïnitieerd om mensen uit te nodigen tot een dialoog over Corona en de zinvolheid van de maatregelen. Tientallen citaten van hooggeplaatste wetenschappers staan op de geplaveide vloer. Ze liggen in een cirkel, gemarkeerd door een touw. Dit touw is bedoeld om ons demo deelnemers te scheiden van de toeschouwers op een gepaste afstand.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: