NachDenkSeiten: Het begon met de desintegratie van de Sovjet-Unie

nachdenkseiten:-het-begon-met-de-desintegratie-van-de-sovjet-unie

14-01-22 08: 00: 00,

Het “autoritaire regime” in Kazachstan was aanvaardbaar voor het Westen zolang het maar tam was. Vooral vanuit links-liberaal oogpunt leken de sociale protesten daar legitiem. Toen deze escaleerden in gewapende gevechten, riep president Takajev de hulp in van de militaire alliantie CSTO. Hij wordt daar nu vaak voor bekritiseerd. Toch was het juist het Westen dat, in zijn drang naar overwinning tijdens de Koude Oorlog, de ontwikkelingen heeft afgedwongen die nu worden betreurd. Door Irmtraud Gutschke.
“Ik roep op tot beëindiging van het geweld en tot zelfbeheersing” – de oproep van EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen met het oog op de gevaarlijke gewapende conflicten in Kazachstan leek ronduit belachelijk. Realiteitsblind op een manier die kenmerkend is voor het Westen, omdat het in de eerste plaats gericht is tegen de macht in het land. Een oproep om de onrust rustig gade te slaan, om de poging tot een staatsgreep te aanvaarden? Het feit dat een “autoritair regime” werd bekritiseerd, werd in de plaatselijke media nauwelijks onvermeld gelaten. Toch kunnen de protesten in de oliearbeidersstad Shanghaese tegen de verdubbeling van de brandstofprijzen ook een waarschuwing zijn voor de machthebbers in dit land,

” Lees verder op NachDenkSeiten

%d bloggers liken dit: