Het Voorgeschreven Eenheidsverhaal

het-voorgeschreven-eenheidsverhaal

15-01-22 02: 58: 00,

Eigenlijk, dacht ik: ik heb het gehad met feitencontroleurs. Enkele maanden geleden schreef ik in de Rubikon over deze “nieuwe waarheidsambtenaren” ter voorbereiding van het gesprek dat Volker Bruch met mij voerde voor de campagne #allaufdentisch (1). Ik kan beter praten als ik alles van tevoren op papier heb gezet.

Toen er vervolgens aanvallen kwamen in de toonaangevende media, bood de redactie van Multipolar mij aan het onderwerp helemaal opnieuw op te pakken (2). Deze tweede tekst gaat over de professionele ideologie van een journalistiek die beweert objectief, neutraal en onafhankelijk te zijn, en op die manier verhult hoe zij ons stuurt. Het gaat om onze kijk op de werkelijkheid – op wat er is zonder dat wij het willen – die altijd afhangt van zeer persoonlijke ervaringen en van iemands positie in de maatschappij, waardoor “waarheden”, d.w.z. uitspraken die met de werkelijkheid overeenstemmen, een voorwerp van geschil worden (3).

En het gaat over de nieuwe concurrenten in de strijd om interpretatieve soevereiniteit, zoals Rubicon en Multipolair, die de geloofwaardigheid van de machthebbers en hun spreekbuizen aan het wankelen hebben gebracht en zo de vroedvrouw zijn geworden voor de “fact checkers” – voor een leger van internet spionnen,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: