De ruimte in voor een draadloze verbinding op aarde?

de-ruimte-in-voor-een-draadloze-verbinding-op-aarde?

17-01-22 07:09:00,

Via het satelliet netwerk communiceren met het thuisfront bellen, sms-en, foto’s verzenden of beelden downloaden. Zelfs midden op zee kennissen op de hoogte brengen van alle belevenissen en avonturen door een foto te posten op Facebook of een tweet te posten. Dit is mogelijk doordat het digitale tijdperk er een tak bijkrijgt: de satellietcommunicatie.

Wat is digitale tijdperk?
Het informatietijdperk (ook wel het computertijdperk of digitale tijdperk) wordt gekarakteriseerd door een snelle verschuiving van het netwerkverkeer naar het draadloos netwerken1. Eind 20ste eeuw (1999) wordt het netwerkverkeer geüpgraded naar het draadloos netwerken in de 21ste eeuw. Het draadloos* gebruik wordt mede in de hand gewerkt door de verschillende lockdowns bij de uitbraak wereldwijd van de corona pandemieën in 2019 en 2021 (in Nederland sinds 11 maart 2020, de intellectuele lockdown en vanaf december 2021, de harde lockdown).

*Een draadloos netwerk is een computernetwerk, waarbij de aangesloten apparaten niet via de fysieke koperen kabels of glasvezelkabels communiceren, maar via elektromagnetische straling (radiostraling, infrarood licht, ultraviolet licht), op aarde (via zendmasten) of in de ruimte (via satellieten).

Satelliet communicatie
Satelliet communicatie maakt gebruik van satellieten om informatie te verzenden naar de aarde. Dat gebeurt via onzichtbare lichtsignalen en maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan wanneer je de radiofrequenties gebruikt die via de zendmasten werken voor communicatie. Bij satellietcommunicatie wordt gebruik gemaakt van tientallen of zelfs honderden satellieten om een goed communicatienetwerk te maken. Samen kunnen die dan het hele aardoppervlak bereiken.

SpaceX heeft zaterdag 15 december 2021, 52 Starlink-internetsatellieten in een lage baan om de aarde gebracht en daarmee komt het aantal satellieten van het Starlink-netwerk op tweeduizend stuks. SpaceX doet het met StarLink en in Nederland is de Starlink-satelliet voor draadloos bellen al beschikbaar vanaf 13 oktober 20212.

Meerdere ruimtevaartbedrijven
Maar SpaceX is niet het enige ruimtevaartbedrijf dat aan een dergelijk project werkt, ook andere grote ruimtevaartbedrijven zijn ermee bezig zoals:
-Amazon. Amazon heeft de Amerikaanse autoriteiten toestemming gevraagd om nog eens 4.538 satellieten te lanceren. Eerder kreeg het bedrijf al goedkeuring van de Federal Communications Commission (FCC) voor 3.236 satellieten. Het techconcern is van plan om daarmee breedbandinternet aan te bieden;
-Lynk.  Lynk heeft met succes eind september 2021, een directe verbinding tot stand gebracht tussen een in een baan om de aarde draaiende satelliet en gewone moderne mobiele telefoons.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: