ClimateGate.NL:ㅤHeroverweging van de energietransitie

climategate.nl:ㅤheroverweging-van-de-energietransitie

03-02-22 07:00:00,

Zaporizja Nuclear Power Station, Oekraïne.  De 6 centrales beslaan een grondoppervlak van 200 voetbalvelden. 6 kerncentrales 6×1000 = 6000 MW.

Een bijdrage van Ap Cloosterman.

De Europese Commissie stuurde op 31 december 2021 het ontwerp van de aanvullende regeling over de groene taxonomie, die betrekking heeft op kernenergie en aardgas, naar het voorportaal van het Europese Parlement en de Europese Raad. (Taxonomie = de lijst van energiebronnen die onder duurzaam vallen.) Voor aardgas bepaalde de Commissie, dat de toelating tot de taxonomie een overgangsmaatregel is, die tot eind 2030 geldt.

De aanvullende regeling zal rond het begin van de zomer van kracht worden. Het duurzaam benoemen van aardgas zal leiden tot een enorme wijziging van de Nederlandse energietransitie. De vraag is nu of de overheid en de grote energiebedrijven zich dit realiseren.

Aardgas en elektrificatie

Een belangrijk Nederlands actiepunt is de overgang naar duurzaam elektrificeren door te stoppen met fossiel (gas en kolen) gestookte centrales met daarbij het streven om huishoudens van het gas af te sluiten en elektriciteit op te wekken met voornamelijk windturbines en zonnepanelen. De Europese landen, met Nederland als enige uitzondering, doen alleen kolen in de ban en gaan over op gas (of kernenergie).

Nu aardgas het predicaat duurzaam heeft verkregen vervalt dus de noodzaak om van het gas af te gaan en kan het plaatsen van windmolens op land met onmiddellijke ingang stop worden gezet. De elektriciteit productie kan dan worden voortgezet met de bestaande gascentrales en de huishoudens kunnen aangesloten blijven op aardgas.

Op deze manier blijven de gasleidingen intact en kunnen eventueel later nog gebruikt worden. Het eerste schaap is over de dam: De gemeente Enschede heeft een besluit over windmolens doorgeschoven en de plannen om de woningen van het gas af te halen wordt voorlopig niet besproken. Zie hier.

Het verstoken van bossen (houtpellets)

Dit is ook het moment dat er onmiddellijk gestopt moet worden met het verstoken van onze bossen in de 200 biomassa centrales die Nederland “rijk” is. De energieleveranciers die in Nederland gesubsidieerd biobrandstoffen mogen meestoken zijn RWE, Onyx Power en Uniper.

Boskap of ontbossing heeft een directe invloed op het klimaat.

 » Lees verder op ClimateGate.NL

%d bloggers liken dit: