EZAZ.NL:ㅤRadio Moddergat: Free journalism

ezaz.nl:ㅤradio-moddergat:-free-journalism

04-02-22 05:00:00,

We moeten ver terug in de tijd om de waarde van vrije media op haar juiste waarde te schatten. Dat moeten de bezettingsjaren 1940 – 1945 zijn geweest toen ‘illegale’ krantjes als Het Parool, Trouw en Het Vrije Volk de NAZI-propaganda met eigen informatie trachten te ontkrachten. 
Een aantal kranten mocht van de Duitse bezetter wel doorgaan als ze zich naar de mores van de NAZI’s zouden schikken. Dat waren bijvoorbeeld De Telegraaf, het Algemeen Dagblad, Het Vaderland en De Volkskrant (tot 1941). De andere kranten gingen of ontstonden ondergronds. 
(Meer over pers tussen 1940 – 1945).

Nee, zover is het onder het Covidregiem (nog) niet gekomen. Maar de, vooral in Nederland talrijke, vrije media worden veelal op de huid gezeten. Worden door de AIVD in de gaten gehouden, krijgen soms onverwacht ‘belangstellend’ bezoek van de politie, zien dat hun bankrekening wordt opgezegd, hun websites met aanvallen plat wordt gelegd of hun materiaal van internet wordt verwijderd.

Tientallen vrije media doen 24/7 hun uiterste best om enige balans in de informatievoorziening te brengen. Vaak (gedeeltelijk) voor eigen rekening. Velen van hen zijn verenigd in de Vereniging van Vrije Journalisten en komen dan ook regelmatig bijeen om elkaar te steunen. Daar hoor je dat sommigen onder zware omstandigheden hun werk moeten doen, in schril contrast tot de van loon verzekerde journalisten die ons al twee jaar vrijwel kritiekloos en soms leugenachtig het overheidsnarratief voorschotelen.

Maar publiekelijk van het voorgeschreven narratief afwijken,

 » Lees verder op EZAZ.NL