Der Spiegel, van alle plaatsen, laat zien waar de aardgaskwestie echt over gaat

der-spiegel,-van-alle-plaatsen,-laat-zien-waar-de-aardgaskwestie-echt-over-gaat

13-02-22 06: 24: 00,

De huidige gascrisis gaat niet over vermeende afhankelijkheid van Russisch gas, maar slechts over het verdrijven van Russisch gas uit Europa ten gunste van Amerikaans fracked gas. Een artikel in Spiegel maakt dit onbedoeld duidelijk.

Het geschil over Nord Stream 2, dat al jaren de krantenkoppen domineert, gaat niet over de bezorgdheid van de VS of de EU over Europa’s energiezekerheid of vermeende afhankelijkheid van Russisch gas, zoals de media en politici beweren. Het gaat er veeleer om dat de Amerikaanse fracking-gasbedrijven de Europese markt willen veroveren. Zij kunnen dit echter niet op een “eerlijke” manier bereiken, d.w.z. door eerlijke concurrentie, omdat de winning van fracking-gas duurder is dan de “normale” winning van aardgas in Rusland. Bovendien is het transport van vloeibaar gas uit de VS met speciale tankers ook duurder dan het pompen van Russisch gas door pijpleidingen naar Europa.

Daarom hebben de VS zich verzet tegen Nord Stream 2 en sancties opgelegd.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: