Moraal en democratie? De “verkiezing” van de federale president

moraal-en-democratie?-de-“verkiezing”-van-de-federale-president

13-02-22 06: 10: 00,

Bondspresident Steinmeier is voor een tweede termijn gekozen. Waarom hij de verkeerde kandidaat was en is en waarom de “verkiezing” niets met democratie te maken heeft.

Stel je voor dat Wit-Rusland zijn president als volgt kiest: Het zijn niet de kiezers die hem kiezen, maar daartoe wordt een volksvergadering bijeengeroepen, die volgens de volgende regels wordt samengesteld: Belangengroepen dragen kandidaten voor die kunnen worden verkozen in de parlementen van het land; onafhankelijke kandidaten die niet tot een van de belangengroepen behoren, maken geen kans om te worden verkozen. Vervolgens gaan deze verkozen afgevaardigden naar de Volksvergadering volgens een proportioneel systeem dat rekening houdt met de verschillende parlementen en de helft van de leden van de Volksvergadering levert. De andere helft bestaat uit Wit-Russische notabelen die door de belangengroepen zijn voorgedragen. En deze Volksvergadering kiest dan de Wit-Russische president.

Wat denkt u, zouden politici en de media een op deze manier gekozen Wit-Russische president “democratisch verkozen” noemen? Ik denk het niet.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: